Lipšic chce zrušiť Fond národného majetku

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 11:09 • 2 min
Lipšic chce zrušiť Fond národného majetku

BRATISLAVA - Zrušiť Fond národného majetku (FNM) navrhuje šestica poslancov okolo Daniela Lipšica.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na to, že fond zrealizoval rozhodujúcu časť rozhodnutí o privatizácii majetku štátu a značná časť majetku štátu bola počas existencie fondu prevedená do vlastníctva súkromnoprávnych subjektov, možno konštatovať, že fond splnil svoje poslanie," argumentuje nezaradený poslanec Juraj Miškov. Exminister hospodárstva pripomína, že podľa terajšej legislatívy o ukončení činnosti fondu, jeho likvidácii a o spôsobe použitia zostatku na účte fondu rozhodne Národná rada SR zákonom. "Žiaden právny predpis nestanovuje časový horizont, v ktorom by malo dôjsť k zrušeniu fondu a súčasne žiaden právny predpis nestanovuje ako podmienku zrušenia fondu úplné ukončenie procesu privatizácie. Neexistuje teda žiadna prekážka brániaca zrušeniu fondu v čase, keď privatizačný proces nebude ešte úplne ukončený," vysvetľuje Miškov.

 

Pre osobitný charakter postavenia a úloh fondu a potrebu zachovania kontinuity niektorých činností fondu sa podľa exministra hospodárstva ako najvhodnejšie javí zrušenie fondu bez likvidácie a súčasne určenie právneho nástupcu fondu, ktorý kontinuálne vstúpi do všetkých práv, povinností a záväzkov fondu. "V rámci takéhoto postupu nič nebráni tomu, aby fond do času nadobudnutia účinnosti zákona o zrušení fondu pokračoval vo výkone svojej činnosti, realizoval schválené privatizačné projekty, uplatňoval a vymáhal si svoje pohľadávky, plnil svoje záväzky, aby tak v konečnom dôsledku maximálne zredukoval rozsah majetku, práv a záväzkov, ktoré podľa zákona o zrušení fondu prejdú na štát, za ktorý bude konať Ministerstvo hospodárstva SR," vysvetľuje Miškov. 

 

Predkladaný návrh zákona o zrušení fondu má za cieľ predovšetkým zrušenie fondu a prechod jeho pôsobnosti na Ministerstvo hospodárstva SR, prechod majetku fondu na štát, za ktorý bude konať rezort hospodárstva ako organizačná zložka štátu, pričom na ministerstve hospodárstva by mala zostať pracovať nevyhnutná časť niekdajších zamestnancov fondu. 

 

Fond národného majetku by podľa návrhu lipšicovcov mal zaniknúť 1. januára 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona