Lipšic chce zmraziť platy poslancov, aby štát ušetril milióny

NETKY.SK • 17 Október 2013, 11:54 • 2 min
Lipšic chce zmraziť platy poslancov, aby štát ušetril milióny

BRATISLAVA - Líder hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic by chcel dosiahnuť zmrazenie platov ústavných činiteľov aj na budúci rok. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že ak by sa platy poslancov nezmrazili, členovia snemovne by si na platoch či paušálnych náhradách prilepšili asi o 800 eur. Ak dôjde k zmrazeniu, štát ušetrí asi 3,2 milióna eur za rok.

slovakia

left justify in out

"Od vypuknutia krízy bolo zvykom, že sa platy zmrazovali. Je to aj symbolické gesto a prejav solidarity s tými, ktorí prichádzajú o prácu," povedal. Keďže je do konca roka naplánovaná už len jedna riadna schôdza pléna, aby mohla byť novela účinná už od januára, bude sa musieť prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Takýto postup môže parlamentu navrhnúť len vládny kabinet. "Vláda rada predstiera solidaritu. V čase, keď zdravotné sestry nechá stanovať pred Úradom vlády SR a ony pracujú za smiešne mzdy, keď vláda garantuje domácnostiam najdrahší plyn, si majú poslanci prilepšiť na platoch a náhradách asi o 800 eur mesačne. To je na Slovensku priemerný plat," upozornil.

Lipšic chce preto ešte dnes predložiť do parlamentnej podateľne novelu zákona o platových pomeroch, ktorá zmrazuje platy poslancov, ale aj ďalším ústavným činiteľom na úrovni tohto roka. "Keď bude mať vláda na platy sestier či učiteľov, až potom môže prísť na rad zvyšovanie platov ústavných činiteľov," dodal opozičný poslanec.

Naposledy sa platy ústavných činiteľov zmrazovali koncom minulého roka. Novela zákona vtedy prešla 140 hlasmi a z dôvodu časovej tiesne sa o nej rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní tak, aby mohla byť účinná od januára 2013. Zmrazenie platov sa vtedy po prvý raz dotklo aj sudcov, ktorých mzdy ostali na úrovni roku 2012.

Opakované zmrazenie platov sa okrem sudcov týkalo aj poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu či generálneho prokurátora. Nezvyšovali sa ani ich paušálne náhrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies