Lipšic chce uľahčiť získanie počítača ako pomôcky pre autistov

NETKY.SK • 27 Február 2015, 13:32 • 2 min
Lipšic chce uľahčiť získanie počítača ako pomôcky pre autistov

BRATISLAVA – Uľahčiť získanie osobného počítača pre autistov, ktorý má zdravotne ťažko postihnutým umožniť komunikáciu a styk so spoločenským prostredím, navrhuje v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Opozičný zákonodarca pripomína, že autizmus ako druh zdravotného postihnutia narušuje komunikačnú schopnosť voči okoliu. Pomoc pre autistov môže podľa jeho názoru predstavovať práve osobný počítač ako komunikačná pomôcka. Autisti podľa Lipšica majú dnes v praxi problémy dostať na kúpu počítača príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. “V praxi sa stáva, že pre týchto zdravotne ťažko postihnutých je poskytnutie príspevku na kúpu tejto pomôcky spochybňované a odmietané,“ vysvetľuje opozičný poslanec.

 

Lipšic preto navrhuje, aby bol autizmus uvedený ako druh zdravotného postihnutia spôsobujúci obmedzenú schopnosť komunikácie, čo by v praxi odstránilo pochybnosti o možnosti poskytnutia príspevku na pomôcku, ktorá bude tento deficit kompenzovať.

 

Ak by parlament novelu schválil, peniaze na počítače by autisti mohli dostávať od 1. septembra 2015.

 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona