Lipšic chce samostatnú prax pre pôrodné asistentky

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:20 • 2 min
Lipšic chce samostatnú prax pre pôrodné asistentky

BRATISLAVA – Predpôrodnú starostlivosť a starostlivosť po pôrode by mali poskytovať aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi.

slovakia

left justify in out

Táto služba by sa im mala uhrádzať z verejného zdravotného poistenia. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú do parlamentu predložil nezaradený poslanec Daniel Lipšic.


"Napriek pozitívnym zmenám zákonov v pôrodnej asistencii pôrodné asistentky v praxi len ťažko nanovo získavajú postavenie samostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," argumentuje Lipšic. Platná legislatíva podľa neho umožňuje žene vybrať si nemocnicu, kde porodí, vybrať si môže aj lekára a pôrodnú asistentku, stále však chýba autonómia v povolaní pri samostatnom poskytovaní starostlivosti o tehotnú ženu a návštevná služba v šestonedelí.


Pôrodná asistentka by podľa návrhu okrem iného navštevovala ženu počas tehotenstva u nej doma, aby získala informácie o jej sociálnom prostredí, rovnako by zisťovala, či je pripravená na pôrod a má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať. Budúcu matku by tiež v domácom prostredí pripravovala na pôrod a radila jej v súvislosti s tehotenstvom. „Učí ju správne dýchať, uvoľňovať a sťahovať svaly. Taktiež ju pripravuje na dojčenie. Za poradňu je aj naďalej zodpovedný gynekológ,“ vysvetľuje Lipšic. Po pôrode pôrodná asistentka navštívi mamičku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne raz do týždňa počas šestonedelia.


"Cieľom novely nie je nahradenie gynekológov či pediatrov pôrodnými asistentkami, ale po vzore iných vyspelých krajín doplnenie zdravotnej starostlivosti pre tehotné ženy a ženy v šestonedelí," konštatuje predseda hnutia NOVA. Návrh podľa jeho slov pravdepodobne bude mať negatívny dopad na zdroje zdravotných poisťovní, záležať bude na tom, v akom rozsahu by sa takéto služby využívali.


Návrh parlament prerokuje na júnovej schôdzi. Lipšic už v tomto volebnom období novelu predkladal spolu so svojou straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou, národná rada ju v roku 2014 neschválila.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies