Lipšic chce pre deti okrem škôlok aj detské skupiny

NETKY.SK • 12 Január 2015, 12:14 • 2 min
Lipšic chce pre deti okrem škôlok aj detské skupiny

BRATISLAVA – Nedostatok miest pre deti v materských školách chce nezaradený poslanec Daniel Lipšic riešiť zavedením novej služby starostlivosti o dieťa - tzv. detskými skupinami.

slovakia

left justify in out

Zriaďovateľom detskej skupiny budú môcť byť zamestnávatelia rodičov malých detí, obce, mestá, občianske združenia, ale napríklad aj mamička na materskej dovolenke, ktorá sa chce popri svojom dieťatku starať aj o ďalšie deti. „Nová služba starostlivosti o dieťa v detskej skupine stanovuje pre poskytovateľa presné podmienky, za akých túto službu môže poskytovať, čo bude zároveň pre rodiča istou zárukou kvality. Detská skupina nemá byť voči škôlke konkurenciou ale alternatívou, nakoľko tu nepôjde o klasický vzdelávací proces,“ uvádza Lipšic v návrhu. Detské skupiny nebudú mať pre svoje fungovanie stanovené také prísne technické či hygienické podmienky ako materské školy.

 

Aby deti do detských skupín mohlo dávať čo najviac rodičov, opozičný poslanec navrhuje, aby zriaďovateľ mohol službu poskytovať za odplatu, ktorá neprevýši oprávnené náklady vynaložené na zriadenie a prevádzku zariadenia. „Mnohým rodičom práve vzhľadom na flexibilnosť služby, ktorú detské skupiny budú ponúkať, umožní lepšie si zosúladiť rodinný a pracovný život, a tak aj rýchlejší návrat na trh práce. Prínosom tejto novej služby je prevencia sociálnej izolácie rodičov, možnosť pre zamestnávateľov udržať si kvalifikovaných zamestnancov,“ argumentuje Lipšic. Opatrenie podľa neho zároveň prispieva k zníženiu rizika ohrozenia chudobou a nedostatku príjmov v prípade, že rodič zostane dlhší čas mimo trhu práce. Návrh predpokladá aj vznik nových pracovných miest pre osoby, ktoré sa budú v detských skupinách starať o deti. 

 

Lipšic zdôrazňuje, že vo väčšine európskych krajín, aj na Slovensku, hrá jednu z hlavných úloh v problematike fungovania rodín zlučiteľnosť rodičovskej a profesionálnej dráhy. Nedostatok miest v predškolských zariadeniach a jasliach majú podľa neho za následok, že takéto zosúladenie je často nemožné. V septembri 2013 podľa štatistík rezortu školstva do materských škôl pre nedostatok miesta nezobrali viac ako 8 000 detí. 

 

Návrhom zákona o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách sa bude parlament zaoberať na januárovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona