Lipšic chce posilniť obce pri obmedzovaní hazardu na svojom území

NETKY.SK • 10 Január 2015, 15:42 • 2 min
Lipšic chce posilniť obce pri obmedzovaní hazardu na svojom území

BRATISLAVA - Vrátiť oprávnenie obciam či mestským častiam v Bratislave a v Košiciach z vlastného podnetu rozhodnúť všeobecne záväzným nariadením, ktoré z hazardných hier nie je možné prevádzkovať na jej území, je cieľom novely zákona o hazardných hrách z dielne poslanca NR SR Daniel Lipšica (nezaradený).

slovakia

left justify in out

Právnou normou sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi.
      

Toto rozhodnutie obce by sa podľa novely mohlo vzťahovať i na jestvujúce prevádzky. "Pre takéto prípady obec určí vo svojom rozhodnutí lehotu na skončenie prevádzky. Táto však nesmie byť kratšia ako tri mesiace od nadobudnutia účinnosti rozhodnutia obce," vysvetľuje Lipšic.
      

V uplynulom roku sa podľa jeho slov v hlavnom meste SR rozšíril počet herní, a to tak v centre Bratislavy, ako aj v okrajových mestských častiach. "Tie sú však znevýhodnené z dôvodu, že im zákon neumožňuje obmedziť prevádzkovanie takýchto zariadení prostredníctvom petície občanov," upozorňuje poslanec. Preto jeho novela zákona zavádza aj možnosť, že ak sa najmenej 30 percent oprávnených voličov obce petíciou sťažuje na narúšanie verejného poriadku v súvislosti s prevádzkovaním hazardných hier, tak je obec povinná rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia.
      

Ak by obec takýto návrh zamietla, v takom prípade sa v predloženej novele navrhuje, aby bola obec povinná o požiadavke z petície vyhlásiť miestne referendum podľa zákona o obecnom zriadení a prenechala rozhodnutie o regulačnom opatrení voči prevádzkovaniu hazardných hier na obyvateľov obce.
      

Svojou právnou normou chce tiež Lipšic vzdialiť od škôl či školských zariadení na minimálne 200 metrov prevádzkovanie výherných prístrojov, technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi a videohier umiestnených priamo v herniach. Súčasný zákon určuje takúto ochrannú zónu len pre hazard mimo herní. Lipšic chce takto chrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona