Lipšic chce nechať ľuďom so ZŤP ich príspevky, aj keď sú v ústavoch

NETKY.SK • 20 August 2014, 10:36 • 2 min
Lipšic chce nechať ľuďom so ZŤP ich príspevky, aj keď sú v ústavoch

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic nechce, aby zdravotne ťažko postihnutí ľudia prichádzali o príspevky, ak sú celoročne umiestnení v ústavoch. Úpravu príspevkov navrhuje v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Parlament by sa ňou mal zaoberať septembri.

slovakia

left justify in out

"Nie je dôvod, aby zdravotne ťažko postihnutému človeku, ktorému sa poskytuje pobytová celoročná sociálna služba, boli odoprené všetky príspevky na zvýšené výdavky v súvislosti s jeho ťažkým zdravotným postihnutím," myslí si Lipšic.

 

Pripúšťa, že v prípade diétneho stravovania je to síce odôvodnené zabezpečením stravovania v zariadení. Zároveň však upozorňuje, že zariadenie ale nepoberá takýto príspevok na klienta v zariadení. "Takže musí finančne náročnejšiu stravu zabezpečiť z vlastného rozpočtu," vysvetlil Lipšic.

 

Nezaradený poslanec by tiež chcel ponechať príspevok na zvýšené výdavky na starostlivosť o vodiaceho psa. "Pretože hoci je klient v zariadení, vodiaceho psa potrebuje na svoje individuálne presuny aj mimo zariadenia," zdôvodnil Lipšic. Dodal, že v zariadení nie je zabezpečená potreba financovania zvýšených výdavkov na psa, ako sú napríklad výdavky na jeho výživu či veterinárnu starostlivosť.

 

Lipšic navrhuje riešiť aj prípady, keď je dieťa so zdravotným postihnutím dlhodobo hospitalizované, rodič ako jeho opatrovateľ je s v nemocnici s ním a stará sa o neho a napriek tomu dochádza k zníženiu príspevku na opatrovanie. "Tomuto je potrebné v takýchto prípadoch zabrániť," tvrdí Lipšic. Navrhuje, aby v spomínanom prípade k zníženiu nedochádzalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies