Lipšic chce dve komory parlamentu

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 10:16 • 2 min
Lipšic chce dve komory parlamentu

BRATISLAVA - Dve komory parlamentu a tým pádom nový volebný systém, zrušenie referendového kvóra a nový spôsob kreovania Súdnej rady SR navrhujú v novele ústavy nezaradení poslanci okolo Daniela Lipšica Jana Žitňanská, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Jozef Kollár, Martin Chren a Juraj Droba.

slovakia

left justify in out

Lipšic a jeho skupina navrhujú zaviesť zmiešaný volebný systém. Dnešný 150-členný parlament by sa rozdelil na dve polovice. Jednu polovicu by volili občania tak ako dnes, teda pomerným volebným systémom, kedy voliči volia de facto stranícke kandidátky. Druhá polovica poslancov bude volená väčšinovým systémom, kde bude za každý volebný obvod zvolený jeden poslanec. 

 

Pri referende lipšicovci vypúšťajú zo zákona kvórum pre platnosť referenda, dnes sa na ňom musí zúčastniť nadpolovičná väčšina voličov, aby sa považovalo za platné. Po novom by bolo platné každé referendum. 

Upravuje sa tiež termín, na ktorý bude prezident povinný vypísať konanie referenda – a tým je vždy termín konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. 

 

Exminister vnútra a spravodlivosti Lipšic mení aj spôsob kreovania Súdnej rady SR. Členov Súdnej rady Slovenskej republiky by po novom malo byť deväť, pričom päť členov bude volených občanmi v priamych voľbách, dvaja členovia budú volení sudcami, jeden menovaný prezidentom republiky a jeden volený Národnou radou Slovenskej republiky. "Máme za to, že vláda a parlament v zásade reprezentujú tú istú väčšinu, preto nie je potrebné, aby menovala členov súdnej rady aj vláda. Výkonnú moc pri tejto kompetencii reprezentuje prezident republiky," vysvetľujú opoziční poslanci. Predsedu by si volili členovia súdnej rady spomedzi seba. 

 

Dnes má súdna rada 18 členov. Sudcovia volia osem členov rady a po vyberá troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady je jej predseda, automaticky sa ním stáva predseda najvyššieho súdu. 

Poslanci okolo Lipšica navrhujú účinnosť zmien od 1. januára 2016. Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies