Lipšic chce dostať hazard ďalej od škôl

NETKY.SK • 14 Január 2015, 10:16 • 2 min
Lipšic chce dostať hazard ďalej od škôl

BRATISLAVA – Dostať hazard ďalej od škôl navrhuje v novele zákona o hazardných hrách nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Právna úprava zavádza zákaz prevádzkovania výherných prístrojov, technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi a videohier vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže, a to nielen mimo herní, ako je to podľa súčasného právneho stavu, ale aj v herniach. „Deti a mládež totiž patria medzi najrizikovejšie skupiny a závislosť od hazardných hier ohrozuje nielen ich, ale aj ich rodiny. Následkom závislosti sa totiž v mnohých prípadoch stáva aj páchanie trestných činov,“ vysvetľuje Lipšic. Návrhom chce chrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier.

Novela zároveň zavádza možnosť, že ak sa najmenej tridsať percent oprávnených voličov obce petíciou sťažuje na narúšanie verejného poriadku v súvislosti s prevádzkovaním hazardných hier, tak je obec povinná rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia. Ak by obec takýto návrh zamietla, bola by obec povinná o požiadavke z petície vyhlásiť miestne referendum podľa zákona o obecnom zriadení a prenechala rozhodnutie o regulačnom opatrení voči prevádzkovaniu hazardných hier na obyvateľov obce, navrhuje sa v predloženej novele. Lipšic pripomína, že v minulom roku sa v hlavnom meste Slovenskej republiky rozšíril počet herní, a to tak v centre Bratislavy ako aj v okrajových mestských častiach. Mestské časti sú však podľa Lipšica znevýhodnené z dôvodu, že im zákon neumožňuje obmedziť prevádzkovanie takýchto zariadení prostredníctvom petície občanov, preto to navrhuje zmeniť. 

 

Návrhom Daniela Lipšica sa bude parlament zaoberať na januárovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies