Lipšic: Biskupi by mali pastiersky list venovať korupcii

NETKY.SK • 30 December 2014, 17:23 • 2 min
Lipšic: Biskupi by mali pastiersky list venovať korupcii

BRATISLAVA - Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic by bol rád, keby biskupi jeden pastiersky list venovali celý fenoménu korupcie a tomu, čo spôsobuje.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, Svätý Otec je v tomto veľkou inšpiráciou. On tieto problémy podľa neho pomenováva, hovorí veľmi otvorene o skorumpovaných politikoch i organizovanom zločine. „Je fajn, že sú pastierske listy k otázkam rodiny a základných hodnôt. Ale sú aj ďalšie problémy, na ktoré by mohla cirkev verejne poukazovať. Nie je len piate a šieste prikázanie, ale aj siedme. Nepokradneš! K tomu sa cirkev vyjadrovala verejne menej a zdržanlivejšie,“ povedal s tým, že pliaga korupcie v spoločnosti spôsobuje mnohé tragédie, ale aj to, že je málo pracovných miest a to, že ľudia zomierajú v nemocniciach. „Korupcia nie je zlá len preto, že sa nepatrí. Má to presné a hrozné konzekvencie na život ľudí,“ zdôraznil.

 

Ako napísali biskupi v pastierskom liste, ktorý sa čítal vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku na úvod adventu, stále viac a viac sa ocitajú v sociálnej neistote rodiny. Medzi najpálčivejšie problémy podľa cirkvi patrí nedostatok pracovných príležitostí a nezamestnanosť v regiónoch. „ V mnohých rodinách sa mzdy pohybujú okolo zákonného minima, čo nespĺňa podmienky spravodlivej rodinnej mzdy podľa sociálnej náuky Cirkvi,“ napísali biskupi s tým, že príjmy nepostačujú na pokrytie bežných výdavkov v rodine. K tomu sa pridružuje zadržiavanie mzdy alebo dohodnutej odmeny za prácu, na čo najviac doplácajú najmä živnostníci, ale aj mnohí zamestnávatelia. „Štát však aj v takejto situácii od nich vymáha odvody a dane a krivda dopadá výlučne na nich,“ upozornili. 


Biskupi pripomenuli, že zodpovednosť za vytváranie podmienok pre spoločné dobro je predovšetkým povinnosťou štátu. „V súčasnosti sa však nemožno ubrániť dojmu, že na spoločnom dobre má účasť len úzka skupina ľudí, zatiaľ čo mnohí sa ocitajú na hranici chudoby, napriek tomu, že celý život poctivo pracovali a platili dane,“ vyhlásili biskupi. Podľa nich tieto, ale aj ďalšie skutočnosti významne poznačujú vzťahy v rodinách. Dlhodobá sociálna neistota u mnohých prehlbuje podľa cirkvi obavy o budúcnosť, čo sa prenáša aj na rodinné vzťahy. „Mnohí tieto bolesti nezvládajú a prepadajú rôznym závislostiam,“ napísali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies