Lipšic asi neuspeje a ľudia nebudú môcť voliť priamo generálneho prokurátora

NETKY.SK • 20 Apríl 2013, 13:57 • 2 min
Lipšic asi neuspeje a ľudia nebudú môcť voliť priamo generálneho prokurátora

Bratislava - Občania s najväčšou pravdepodobnosťou možnosť priamo voliť generálneho prokurátora nedostanú.Na novinku, ktorú navrhuje Daniel Lipšic (nezaradený), je potrebné zmeniť Ústavu SR, a teda nájsť minimálne 90 poslancov ochotných hlasovať za.

slovakia

left justify in out

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR z najpočetnejšej strany Smer-SD Róbert Madej však považuje Lipšicov nápad za nákladný populizmus. 
"Napriek tomu, že to vyzerá ľúbivo a zaváňa to populizmom, myslím si, že by to boli neúnosné náklady, ktoré by občania museli zaplatiť," upozornil Madej. Pripomenul, že poslední dvaja generálni prokurátori (Dobroslav Trnka a Milan Hanzel, pozn. TASR) vychádzali z politického konsenzu naprieč vtedajšími koalíciami a opozíciami. "Nemyslím si, že je problém z hľadiska obsadzovania funkcie generálneho prokurátora, ktorý by napĺňal požiadavky odbornosti a morálnej bezúhonnosti. Skôr si myslím, že je to problém na strane opozície, ktorá touto problematikou vytĺka politický kapitál," povedal pre TASR.

Na otázku, či neprikladá skutočnosť, že zatiaľ nebol odsúdený žiaden vysokopostavený politik, aj na vrub prokuratúry, Madej odvetil, že podstatné sú policajné zložky a vyšetrovatelia. "V prvom rade treba hľadať rezervy aj v odhaľovaní trestných činov, a to je zákonná kompetencia iných orgánov," uviedol. Na námietku, že prokuratúra viackrát začaté trestné stíhanie zastavila, vyjadril Madej presvedčenie, že v súčasnom období pri tak verejnej kontrole, aká je, "je takéto riziko minimálne".
Exministerka spravodlivosti a predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská sa k Lipšicovmu návrhu stavia opatrne. "Je to veľmi sporná otázka. Spornosť pramení z viacerých momentov - volebná účasť, aby tá legitimita bola dostatočne vysoká. Zároveň všetky voľby sú aj o informáciách, kampaniach a ich financovaní. Toto sa nám nepodarilo doriešiť ani pri politických stranách. Tretia rovina je, že ja by som nepodceňovala kultúrno-historické stereotypy a nižšiu mieru angažovanosti vo veciach verejných v európskej komunite," reagovala pre TASR. V tejto otázke je preto veľmi opatrná.

Poslanec NR SR a ústavný právnik Radoslav Procházka (nezaradený) považuje Generálnu prokuratúru (GP) SR za jednu z najmocnejších inštitúcií v štáte, ktorá potrebuje čím skôr zásadnú obnovu. Akýkoľvek návrh do debaty o tejto obnove preto víta. Obáva sa však, že priama voľba šéfa GP by do jeho výberu mohla namiesto dôrazu na efektivitu a odbornosť vniesť čistokrvnú demagógiu. "Ak už teda meniť Ústavu, za systémové riešenie podstaty súčasných problémov s prokuratúrou považujem jej premenu na štátne zastupiteľstvo, obmedzenie mandátu vedenia na jedno volebné obdobie a systém reálnej zodpovednosti za výkon prokurátorskej funkcie," vysvetlil Procházka.

Lipšic dnes avizoval, že na májovú schôdzu parlamentu predloží návrh novely Ústavy SR, ktorá by umožnila priamu voľbu generálneho prokurátora. Je totiž presvedčený, že občania Slovenska dokážu v priamej voľbe zvoliť čestnejšieho, charakternejšieho a odvážnejšieho generálneho prokurátora, ako by zvolil parlament v minulom, či súčasnom zložení. Podľa návrhu by si občania volili generálneho prokurátora na obdobie piatich rokov. Voľby by mali byť dvojkolové a mali by byť spojené s prezidentskými voľbami, alebo voľbami do Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies