Lipa: Na Slovensko mieria najväčšie svetové esá jazzu, 14. júna začne jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 19:32 • 2 min
Lipa: Na Slovensko mieria najväčšie svetové esá jazzu, 14. júna začne jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu

BRATISLAVA - Koncertom na Bratislavskom hrade s Kurtom Ellingom, Ivou Bittovou a Petrom Lipom v sprievode Slovenskej filharmónie pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu sa 14. júna začne jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu. Umelci spoločne zaspievajú pieseň Boba Marleyho Redemption song. Organizátor festivalu Martin Valihora pripravil pre hudobných nadšencov a študentov tiež workshopy zahraničných umelcov.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensko mieria najväčšie svetové esá jazzu, aby nášmu publiku ukázali, že hudba je kolískou humanizmu a tolerancie. Vynikajúci umelci sa stretnú na pódiách vo formáciách, v akých ste ich doteraz nikdy nepočuli a ani počuť nebudete," avizuje Martin Valihora s tým, že hudobníci ako Oskar Rózsa, Matúš Jakabčic či Augustin Bernard aranžujú skladby, ktoré bude možné vidieť a počuť len na jeho festivale.

 

Špeciálna skladba zaznie napríklad na koncerte nositeľa Grammy Kurta Ellinga s Ivou Bittovou a Petrom Lipom, ktorí si na jednom pódiu zaspievajú Redemption song Boba Marleyho.

 

"Je to krásna pieseň o slobode. Skvelý zážitok umocní to, že ju aranžuje Ľubica Čekovská a zaznie v sprievode Slovenskej filharmónie pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu. Táto skladba je dokonalým symbolom myšlienky festivalu, ktorý organizujeme v mene humanizmu a tolerancie," prízvukuje Valihora.

 

Otca slovenského jazzu Petra Lipu uvidia návštevníci festivalu v inej polohe ako na doterajších jazzových podujatiach. "Veľmi sa teším. Je to pre mňa iný zážitok, nebudem len v úlohe diváka alebo organizátora. Kurt Elling je absolútna jednotka, najlepší svetový jazzový vokál. Je to pre mňa veľká česť a záväzok spievať s ním. Aranžmán je pre nás ešte záhada. Všetci sa to musíme naučiť celé a až na skúške si rozdelíme party. My sme ale všetko interpreti, ktorí radi improvizujeme, verím teda, že tam zostane aj priestor na improvizáciu," komentoval Peter Lipa účasť na festivale.

 

Súčasťou ONE DAY JAZZ Festivalu sú aj dva workshopy na bratislavskom konzervatóriu, na ktorých sa slovenskí hudobníci a študenti stretnú so svetovými jazzovými špičkami. "Som rád, že náš festival takto získava aj edukatívny rozmer," uzavrel Valihora.

 

Workshopy sú pre fanúšikov pripravené v budove Konzervatória v Bratislave na Tolstého 11 (15. júna Kurt Rosenwinkel jazz workshop & masterclass a 16. júna Eric Harland jazz workshop & masterlacss). Viac informácii o festivale a programe nájdu záujemcovia na www.onedayjazz.sk. Lístky sú dostupné v sieti Ticketportal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona