Lionel Messi je opäť najlepší: Piaty raz získal Zlatú loptu FIFA

NETKY.SK • 11 Január 2016, 20:07 • 2 min
Lionel Messi je opäť najlepší: Piaty raz získal Zlatú loptu FIFA

ZÜRICH - Argentínčanovi Lionelovi Messimu na pondelkovom slávnostnom galavečere v Kongresovom dome vo švajčiarskom Zürichu odovzdali ocenenie Zlatá lopta FIFA 2015 pre najlepšieho futbalistu uplynulého kalendárneho roka. Ofenzívny klenot španielskeho veľkoklubu FC Barcelona premenil šancu na zisk piatej takejto pocty. Radoval sa už v rokoch 2009 - 2012.

slovakia

left justify in out

Zdolal brazílskeho spoluhráča Neymara, s ktorým v drese Kataláncov v roku 2015 získal päť kolektívnych trofejí, a portugalského rivala Cristiana Ronalda z Realu Madrid. Hlasovať mohli kapitáni a tréneri reprezentácií 207 členských krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA má 209 členov, ale Kuvajt a Indonézia momentálne sú suspendovaní, pozn.), ako aj zástupcovia medzinárodných médií. Zapojilo sa 165 hlasujúcich (79,71% kapitánov/koučov, 88,60% médií).

 

 

"Je to pre mňa špeciálny moment, opäť tu stáť so Zlatou loptou. Striedame sa s Cristianom. Dosiahol som viac, než som ako malý chalan sníval. Bez spoluhráčov by to nebolo možné. Učím sa od nich, inšpirujú ma," vyhlásil Messi.

 

Messiho syn Thiago nebol otcovou výhrou príliš nadšený

 

 

 


Nominovaní: Lionel Messi (Arg./FC Barcelona, Šp.), Neymar (Braz./FC Barcelona, Šp.), Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid, Šp.)

 

Za Hráčku roka 2015 vyhlásili kapitánku reprezentácie USA Carli Lloydovú, ktorá vlani získala so zámorským tímom titul majsteriek sveta na šampionáte v susednej Kanade. Loydová tromfla v ankete Nemku Celiu Šašičovú a Aju Mijamovú z Japonska. "Pred štrnástimi rokmi som začala túto cestu a blízki ľudia mi vraveli, že môžem byť najlepšia na svete. Teraz sa to podarilo. Vďačím za to tréningu a tvrdej práci," povedala Lloydová.

 

V kategórii Tréner roka si cenu odniesol Luis Enrique, ktorý priviedol FC Barcelona k spomínaným piatim trofejám. Jeho protikandidátmi boli kouč čílskeho národného tímu, úradujúceho víťaza Copa America, Jorge Sampaoli a kormidelník bundesligového majstra Bayernu Mníchov Pep Guardiola. Neprítomného Enriqueho zastúpil pri ďakovnom prejave sekretár Barcelony Robert Fernandez: "Luis by tu rád bol, ale má nabitý program. Chcel by som za neho všetkým poďakovať, hlavne tým, ktorí za neho hlasovali. Bola to ťažká voľba, pretože aj ostatní tréneri sú uznávaní odborníci. Za úspechom Barcelony však nie je len tréner, ale aj hráči či fanúšikovia."

 

Cena pre najlepšieho trénera pre ženský výber sa ušla Jill Ellisovej, ktorá uspela v konkurencii Marka Sampsona (Wales/tréner ženskej reprezentácie Anglicka) a Noria Sasakiho (Japonsko/tréner ženskej reprezentácie Japonska). Ellisová v uplynulom roku priviedla Spojené štáty k zisku titulu majstra sveta. Jej zverenky zvíťazili vo finále nad Japonskom presvedčivo 5:2.

 

Do Jedenástky roka, ktorú volí FIFPro, sa prebojovali títo hráči: brankár Manuel Neuer (Nem./Bayern Mníchov), obrancovia Dani Alves (Braz./FC Barcelona), Thiago Silva (Braz./Paríž SG), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid) a Marcelo (Braz./Real Madrid), stredopoliari Andres Iniesta (Šp./FC Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid) a Paul Pogba (Fr./Juventus) a útočníci Neymar (Braz./FC Barcelona), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona) a Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid). Zhodne štyroch zástupcov "dodali" obaja španielski giganti.

 

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pre rozsiahly korupčný škandál neudelila na pondelkovej slávnosti prezidentskú cenu, ktorú od roku 2001 odovzdával jej šéf Sepp Blatter. Blattera však minulý mesiac etická komisia FIFA potrestala 8-ročným zákazom činnosti. V minulosti dostal prezidentskú cenu juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu či brazílsky futbalista Pelé, ale aj Franz Beckenbauer.

 

Ocenenie Ferenca Puskása za najkrajší gól roka 2015 patrí Brazílčanovi Wendellovi Lirovi z klubu Goianesia, ktorý predviedol ekvilibristické zakončenie v súboji brazílskeho šampionátu proti Atletico-GO. Okrem Liru kandidovali na ocenenie Talian Alessandro Florenzi a Messi, tešil sa však najmenej známy z trojlístka: "Je to pre mňa veľká česť. Chcem sa poďakovať mojej rodine, manželke a aj všetkým, ktorí hlasovali. Je to ako príbeh z Biblie, kde Dávid bojoval s Goliášom," vravel dojatý Lira. V roku 2012 Puskásovu cenu získal slovenský reprezentant Miroslav Stoch, gólom v drese tureckého Fenerbahce Istanbul.

 

 

Cenu Fair Play venovanú všetkým futbalovým klubom a organizáciám na svete podporujúcim utečencov a ich integráciu do spoločnosti, prevzal Gerald Asamoah: "Táto cena patrí všetkým, ktorí pomáhali utečencom. Aj môj otec bol utečenec, preto sa ma táto téma dotýka. Som rád, že sa môžem podieľať na integrácii. Je to rola veľmi blízka môjmu srdcu," prehovoril na pódiu bývalý nemecký reprezentant s ghanskými koreňmi.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies