Lintnerov tím navrhuje platový strop i zahraničný prvok v reprezentácii

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 15:31 • 2 min
Lintnerov tím navrhuje platový strop i zahraničný prvok v reprezentácii

BRATISLAVA - Dôvera a nastavenie pozitívnej identity slovenského hokeja. To je hlavné krédo, s ktorým vstupuje Richard Lintner do volieb na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

slovakia

left justify in out

Bývalý úspešný reprezentant spoločne so svojím tímom, v ktorom figurujú aj ďalší hráči zo zlatej generácie Miroslav Šatan, Peter Bondra či Rastislav Pavlikovský, predstavili v stredu verejnosti 24-bodový program rozvoja slovenského hokeja ako alternatívu voči súčasnému stavu. Podľa Lintnera je zmena nevyhnutná.

 

"Slovenský hokej sa nachádza v neľahkej situácii. Práve vstupom do vedenia SZĽH mu dokážeme najlepšie pomôcť, aby sa posunul pozitívnym smerom. Náš program je moderný, kompletný, pripravený na tej najvyššej úrovni. Stoja za ním tie najväčšie esá slovenského hokeja. Lepšie pripravení na súťaž ani byť nemôžeme," vyslovil sa na stredajšom brífingu zatiaľ jediný protikandidát súčasného prezidenta SZĽH Igora Nemečka pred júnovými voľbami.

 

Zloženie jeho tímu bolo verejnosti už dlhšie známe, meno kandidáta na prezidenta sa odkrylo až v stredu. Lintner bol úplne logickou voľbou. "Kandidát vzišiel zo vzájomnej diskusie celého tímu. Vážim si dôveru elitných osobností a túto výzvu prijímam. V momente, keď sme sa zhodli, že ja budem ten človek na túto funkciu, tak ma nebolo treba dlho presviedčať. Som hrdý na to, že práve mňa určili. Som skutočne presvedčený, že to, čo robíme, je správne a má obrovský zmysel." V prípade úspechu vo voľbách si jednotliví členovia tímu rozdelia funkcie vo vedení. "Samozrejme, padla o tom debata, ale momentálne sa zameriavame na to, aby sme presvedčili delegátov o správnosti voľby. Až potom príde k rozdeleniu funkcií."

 

Lintner už stihol predstaviť svoju víziu extraligovým klubom, na prvom stretnutí ich však veľmi nenadchol. Slovami o upratovaní v slovenskom hokeji si takisto nezískal priaznivcov medzi funkcionármi. "Nemyslím si, že upratovanie je vo všeobecnosti vnímané ako negatívne vyjadrenie. Podľa mňa je to skôr pozitívny signál," tvrdí majster sveta z Göteborgu. U širokej hokejovej verejnosti Lintner boduje svojou charizmou ako i trefnými bonmótmi pri televíznom komentovaní. Ak však chce uspieť vo voľbách, bude potrebovať získať potrebné hlasy od delegátov kongresu a nie radových fanúšikov. "Našou ambíciou je diskutovať s delegátmi a predstavovať im náš program. Väčšinu sme už oslovili, u časti delegátov máme evidentné sympatie. Zostávajúci čas pred voľbami sa budeme snažiť presvedčiť aj tých ďalších. Sme ešte len v strede procesu. Sľubujeme tvrdú robotu, vieme, že to nebude jednoduché. Naše šance sú však reálne. V konečnom dôsledku musíme získať nielen podporu delegátov, ale aj fanúšikov, lebo o takýchto dôležitých veciach rozhoduje verejnosť. Veď hokej sa robí pre ňu."

 

Aj Lintner si uvedomuje, že alfou a omegou pre rozvoj slovenského hokeja je získať preň viac finančných prostriedkov. "Už teraz máme veľmi veľa pozitívnych ohlasov zo strany sponzorov a firiem, ktoré sa majú záujem zapojiť do hokeja. To je pre nás veľmi povzbudzujúce. Budeme sa snažiť byť silným partnerom pre kluby, štát a samosprávy a hlavne byť veľmi pozitívnym a atraktívnym partnerom pre fanúšikov. Pozitívne ukazovatele v rámci návštevnosti a dôvery fanúšikov sú najväčším predpokladom pre silné ekonomické výsledky," tvrdí.

 

Lintnerov program je postavený na štvorročnom cykle. "Ide o komplexný plán rozdelený do štyroch hlavných tém. Niektoré body sa dajú realizovať okamžite a niektoré až v horizonte celého volebného obdobia. Za kľúčové považujem dôveru a nastavenie pozitívnej identitity slovenského hokeja. To je úplne kľúčové." U ligových súťaží plánuje zaviesť atraktívnejší model baráže, ktorá bude vytvorená minimálne z dvoch tímov z každej súťaže. Ekonomickú stabilizáciu extraligy aj ďalších súťaží chce dosiahnuť pomocou platového minima a platového stropu. "Ohraničiť finančné možnosti klubov by malo posilniť športovú rivalitu, ekonomické zdravie a možnosti profitu. Ponúkneme tým ekonomicky stabilnejšiu platformu. Vnesieme aj viac rivality a súťaživosti medzi klubových manažérov a odstránime zápasy, v ktorých je o víťazovi teoreticky rozhodnuté už pred úvodným buly. Takéto stretnutia nie sú príliš divácky atraktívne."

 

Podľa Lintnera by bolo pre extraligu prínosom, keby sa do nej vrátil jeden z najúspešnejších a najslávnejších slovenských klubov Slovan Bratislava. "Bolo fajn, že Slovan hral v KHL. Myslím si však, že prišiel čas a bolo by veľmi výhodné pre slovenský hokej, aby Slovan zúžitkoval skúsenosti nadobudnuté v nadnárodnej súťaži v prospech našej extraligy. Viem, že Slovan má povolenie na ďalšie účinkovanie v KHL, ak sa mu to podarí, budem to rešpektovať."

 

Čo sa týka národných mužstiev, Lintnerov tím plánuje užšie prepojiť jednotlivé reprezentačné kategórie. Podľa navrhovaného modelu by hlavný tréner daného výberu mal byť zároveň asistentom o kategóriu vyššie. Do realizačného tímu reprezentačného "áčka" chce angažovať odborníka z inej hokejovej kultúry. "Chceme do slovenského hokeja priniesť moderný, severoamerický alebo škandinávsky prvok vo forme trénera, manažéra alebo poradcu," prezradil Lintner. Nové vedenie zväzu rozhodne aj o mene hlavného reprezentačného trénera, ktorý nahradí na poste Vladimíra Vůjteka. "V tomto smere máme niekoľko kandidátov, o ktorých sme sa v rámci tímu rozprávali. Už dávnejšie som navrhoval dlhodobejšiu trénerskú koncepciu. Verím, že priestor na takýto krok dostaneme."

 

So súčasným prezidentom SZĽH a zároveň jediným protikandidátom v júnových voľbách Igorom Nemečkom má podľa svojich slov štandardný vzťah. "Poznáme sa od roku 2010 a fungujeme v rámci hokeja na profesionálnej úrovni," povedal Lintner, ktorý nevníma ako veľkú výhodu, že Nemeček má dobré kontakty s predstaviteľmi IIHF. "Kontakty, ktoré ja mám po celom svete, sú tiež nezanedbateľné. V rámci prípravy na tento post sa mi podarilo poskladať zaujímavý tím a zhotoviť komplexný plán, to samo o sebe hovorí o kvalitách, ktoré môžem v tejto oblasti ponuknúť." V rámci predvolebnej kampane by si vedel predstaviť dialóg so súčasným prezidentom zväzu, hoci aj tvárou v tvár. "Nebránim sa ničomu. Som otvorený každej diskusii. Bez nej to celé nemá až taký veľký zmysel," tvrdí Lintner. Prípadný neúspech vo voľbách by nebral tragicky. "Nech to dopadne tak, alebo tak, v konečnom dôsledku to slovenskému hokeju pomôže," dodal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies