Linka tiesňového volania oslavuje na Slovensku 10 rokov

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 11:44 • 2 min
Linka tiesňového volania oslavuje na Slovensku 10 rokov

BRATISLAVA - Linka tiesňového volania 112 oslavuje dnes svoje desiate výročie fungovania na Slovensku. Pre TASR to uviedol Petar Lazarov z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

slovakia

left justify in out

Jednotné číslo tiesňového volania 112 podľa jeho slov funguje v Európskej únii už viac ako 20 rokov. K oficiálnemu zavedeniu čísla 112 došlo v roku 1991 na základe Rozhodnutia Rady o zavedení jednotného európskeho čísla tiesňového volania. Okrem členských štátov EÚ je možné dovolať sa na číslo 112 aj v Turecku, Nórsku, Srbsku, Islande a v Chorvátsku, ktoré sa dnes stáva 28. členským štátom EÚ. 

Číslo 112 slúži na privolanie záchranných zložiek integrovaného záchranného systému v prípade, keď je ohrozený ľudský život, zdravie, majetok, životné prostredie alebo verejný poriadok. Volať na číslo tiesňového volania 112 možno bezplatne a nepretržite 24 hodín denne z akéhokoľvek telefónu – pevnej linky, mobilu, telefónnej búdky. 

"Výhodami čísla 112 v porovnaní s inými tiesňovými číslami je možnosť lokalizácie volajúceho, ako aj možnosť dovolať sa na 112 bez SIM karty," konštatuje Lazarov. Slovenská republika je podľa neho krajinou s veľmi dobrým povedomím o čísle 112 ako o jednotnom európskom čísle tiesňového volania.

"Svedčí o tom aj skutočnosť, že za minulý rok bolo na linke 112 prijatých 1.564.913 hovorov," tvrdíLazarov. "Operátori sa ešte stále vo veľkej miere stretávajú so situáciami, kde odpoveď volajúcich na otázku odkiaľ volajú, vyzerá asi takto: operátor -'Odkiaľ voláte?' volajúci - 'z telefónu', operátor – 'no, to vidím, ale odkiaľ?', volajúci – 'z domu'. Volajúci veľakrát povie až na tretí - štvrtý pokus miesto, kde sa nachádza, a toto je vec, ktorá v prípade, že ide o život, uberá dôležité sekundy. Preto vždy, keď sa dovoláte na tiesňovú linku 112, povedzte operátorovi čo sa stalo, kde sa to stalo, komu a kedy sa to stalo," upozornil Lazarov. 

Ľudia podľa neho volajú, aj keď pomoc nepotrebujú. "Príkladom je pani zo Žiliny, ktorá v priebehu 24 hodín zavolala cca 600-krát. Treba však podotknúť, že sankcia za zneužitie tiesňovej linky 112 sa môže vyšplhať až na 1659 eur," dodáva. 

Deň 112 / Day 112

Medzinárodným dátumom linky 112 je 11. február, od roku 2009 oficiálne označený EÚ ako Deň 112 (Day 112). Pri príležitosti tohto dňa prebiehajú v Slovenskej republike od roku 2009 rôzne aktivity zamerané na zvýšenie povedomia občanov o čísle 112 a jeho propagáciu. "V blízkej budúcnosti nadobudne využitie čísla tiesňového volania 112 nový rozmer zavedením systému eCall do automobilov. Je to progresívne riešenie, prostredníctvom ktorého bude možné automaticky alebo manuálne vytočiť číslo 112 v prípade tiesňovej situácie priamo z automobilu. Predpokladá sa, že zavedenie systému eCall zachráni približne 2500 ľudských životov ročne. Tento systém bude povinný vo všetkých členských štátoch únie do roku 2015," uvádza Lazarov.

Práca operátorov 112 býva každoročne oceňovaná v rámci udeľovania prestížneho európskeho ocenenia 112 Award. V tomto roku cenu v kategórii "výnimočný operátor" získala slovenská operátorka tiesňového čísla 112 a príslušníčka HaZZ Slavomíra Korduliaková za pomoc pri záchrane života 16-ročného dievčaťa, ktoré cestou zo školy uviazlo v snehovej kalamite. Dievča sa muselo brodiť hlbokým snehom a nevedelo nájsť smer domov. Záchrannú akciu komplikovalo to, že dievča nevedelo udať popis miesta, kde sa nachádza. Operátorka komunikovala s matkou obete a starostom obce, aby pomohli pri určovaní jej lokalizácie. Hasiči dievča našli do hodiny v zlom zdravotnom stave a okamžite ju transportovali do nemocnice.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies