Linka detskej dôvery pomáha deťom už 11 rokov

NETKY.SK • 15 November 2010, 12:38 • 2 min
Linka detskej dôvery pomáha deťom už 11 rokov

Linka detskej dôvery pomáha deťom už 11 rokov

slovakia

left justify in out

img

Pred jedenástimi rokmi začala v Košiciach poskytovať svoje služby Linka detskej dôvery (LDD). Jej hlavnou úlohou je pomáhať deťom, ktoré sa ocitli vo vážnych krízových situáciách, akými sú neželaná gravidita, znásilnenie, strata blízkej osoby, rozchod s partnerom, rozvod rodičov alebo všetky formy násilia voči deťom. Doteraz prijali na linke takmer 144.000 telefonických hovorov detí z celého Slovenska.
      V tomto roku opäť vďaka Nadácii pre deti Slovenska a jej fondu Hodina deťom mohla LDD rozbehnúť nový projekt Dištančného poradenstva deťom i rodičom. „Chceme sa v ňom sústrediť na pomoc deťom, ktoré vyrastajú v dysfunkčných rodinách či v rodinách s domácim násilím. Deti samé nemôžu zmeniť situáciu, do ktorej sa dostali. Preto chceme ponúknuť pomoc aj ich rodine, či už sú to rodičia alebo starí rodičia,“ uviedla vedúca LDD Dana Lovašová. Forma dištančného poradenstva umožňuje rýchlu, dostupnú a lacnú pomoc detským či dospelým klientom z ktoréhokoľvek kúta regiónu. Je dostupná aj tam, kde nie je nablízku odborná pomoc. V projekte chce LDD využiť nielen bezplatné poradenstvo a krízovú intervenciu pre deti a ich dôležitých dospelých, ale aj zriadenú linku pre rodičov a mailové poradenstvo.
      Vlani LDD úspešne zavŕšila projekt Uši pre rómske deti, ktoré tiež podporila Nadácia pre deti Slovenska z grantového programu Hodina deťom. Za rok realizácie, od 1. septembra 2009 do 31. augusta 2010, sa na linku dovolalo viac ako 300 rómskych detí. Privítali možnosť bezplatného kontaktu a tiež novú skúsenosť z rovnocennej, partnerskej komunikácie. „Riešili sme s nimi napríklad problémy s nechceným tehotenstvom vo veľmi mladom veku, neverou či agresivitou v partnerskom vzťahu. Deti často nastoľovali aj otázky delikventného správania, ako je krádež, ale aj problém odmietania majoritnou skupinou,“ priblížila komunikáciu Lovašová. Zdôraznila, že záujem o projekt medzi rómskymi deťmi môže byť výzvou pre rómske iniciatívy, aby zriadili podobnú službu, ktorá umožní deťom komunikovať aj v ich materčine.
      LDD s bezplatným telefónnym číslom 0800 11 78 78 poskytuje svoje služby primárne deťom a mládeži vo veku šesť až 21 rokov. Funguje v pracovných dňoch od 15.00 do 21.00 h. Cieľovou skupinou je východoslovenský región, ale bezplatné hovory majú volajúci z celého Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona