Lindahl dostal za ovplyvňovanie zápasov 7-ročný dištanc

NETKY.SK • 10 Január 2017, 10:17 • 2 min
Lindahl dostal za ovplyvňovanie zápasov 7-ročný dištanc

SYDNEY - Finalista dvojhry juniorov z melbournských grandslamových Australian Open 2006 Nick Lindahl si pre úmyselné ovplyvnenie výsledku zápasu sedem rokov nezahrá tenis na žiadnej súťaži.

slovakia

left justify in out

Trest mu vymeral Útvar tenisovej integrity (TIU). Švédsky rodák mal už aj opletačky s políciou, v apríli dostal od súdu v Burwoode v austrálskom Sydney za korupčné správanie a marenie vyšetrovania pokutu 1000 AUD a rok nesmie porušiť pravidlá dobrého správania, inak jeho trest prehodnotia.

 

TIU k dištancu pridala aj pokutu 35-tisíc amerických dolárov, disciplinárne konanie viedol nezávislý antikorupčný právnik Richard H. McLaren. Za korupčné správanie budú pykať aj ďalší dvaja austrálski tenisti. Dvadsaťdvaročný Brandon Walkin dostal zákaz súťažnej činnosti na šesť mesiacov, 28-ročný Isaac Frost bol už od 3. októbra 2013 do 4. septembra 2014 dočasne suspendovaný za to, že nespolupracoval na vyšetrovaní, a ďalšiemu trestu sa vyhol.


Dvadsaťosemročného rodáka zo švédskeho Malmö Lindahla zadržali vo februári 2015 v Homebusch Tennis Centre po spoločnom vyšetrovaní Tennis Integrity Unit, Victoria Police a NSW Police. V septembri 2013 na turnaji ITF Futures v Toowoombe v Queenslande cez tretiu osobu ponúkol juniorskému súperovi Andrewovi Corbittovi svoju prehru výmenou za 500 AUD. O sedem rokov mladší Corbitt to odmietol a nahlásil korupciu. Lindahl súbežne informoval svojho kamaráta Matthewa Foxa, bývalého tenistu, že plánuje zápas s outsiderom zámerne prehrať. Fox a jeho spoločník Ryan Wolfenden začali uzatvárať stávky na Corbitta v kurze 7,5, keď však vklady prekročili 3000 AUD, čo je výrazne nad štandard pri stretnutiach podobného významu, spoločnosť Sportingbet ukončila príjem a oznámila podozrenie príslušným orgánom. Lindahl prehral 2:6, 3:6.


Niekdajší 187. muž svetového rebríčka Lindahl sa okrem korupcie previnil aj tým, že sa snažil mariť vyšetrovanie. Keď ho polícia v júni 2014 vypočula v súvislosti s týmto prípadom, následne zachytila jeho telefonát s Foxom, v ktorom komplica nabádal, aby zmazal všetky dôkazy o vzájomnej komunikácii. Okrem toho Foxovi povedal, že nekalú činnosť takéhoto typu podnikal aj v minulosti a "bol by hlúpy tenista, ak by to nerobil". Kariéru ukončil už v roku 2013, trest mu bráni v účasti na akýchkoľvek oficiálnych turnajoch.


Krátko pred prvým grandslamovým vrcholom sezóny Australian Open sa u "protinožcov" vynorili správy o ďalších zmanipulovaných zápasoch. Polícia v austrálskom štáte Viktória obvinila zo stávkových podvodov 18-ročného mladíka, ktorý údajne ovplyvňoval výsledky duelov na turnaji nižšej kategórie v Traralgone. Jeho identitu nezverejnili, pred policajný súd v Latrobe Valley sa postaví 2. marca.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies