Limity na lieky a vyšetrenia môžu ohroziť ich dostupnosť pre pacienta

NETKY.SK • 18 Október 2016, 17:14 • 2 min
Limity na lieky a vyšetrenia môžu ohroziť ich dostupnosť pre pacienta

BRATISLAVA – Ambulantní lekári ustoja budúci rok so zníženým rozpočtom pre zdravotníctvo, nemôžu byť však zavedené limity na predpisovanie liekov či rádiologické a laboratórne vyšetrenia. Poukázala dnes na to Asociácia súkromných lekárov SR (ASL).

slovakia

left justify in out

Tento krok musí ísť podľa nej "ruka v ruke" so zavedením štandardu pri diagnostických a liečebných postupoch, to na Slovensku zatiaľ chýba. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dlhodobo avizuje, že tak plánuje urobiť.

 

Lekárom sa nepáči, že pri prekročení predpisových limitov by im mali hroziť postihy. "Zavedenie sankcií by mohlo ohroziť dostupnosť liekov a vyšetrení pre pacienta," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident ASL Marián Šóth. Limity na diagnostiku môžu tiež podľa neho spomaliť diagnostický a liečebný proces.

 

Ministerstvo zdravotníctva tvrdenia ASL odmieta. "Stanovenie preskripčných limitov dostupnosť liekov pre pacientov v žiadnom prípade neohrozí," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Obdobné systémy existujú podľa nej aj v iných krajinách.

Aký postih by konkrétne lekárom hrozil, ASL zatiaľ presne nevie definovať. Asociácia zatiaľ rovnako nie je informovaná, pri prekročení akého limitu im sankcie môžu hroziť. "O tejto téme ešte veľa nevieme, počuli sme o tom zatiaľ len okrajovo," povedal Šóth. S ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominantom Smeru-SD) sa však lekári v tejto veci plánujú stretnúť, treba podľa nich odbornú diskusiu. "Je totiž veľmi pravdepodobné, že všeobecní lekári budú po zavedení limitov posielať pacientov k špecialistovi a tí ich pošlú do nemocníc," vysvetlil Šóth.

 

Prezident ASL však chápe, že rezort chce znížiť nadspotrebu liekov pacientmi. V tomto kroku však veľmi nevidí zmysel. "Už teraz máme totiž dohodnuté určité limity so zdravotnými poisťovňami, nie sú však sankčné, ale motivačné," povedal. Ak sa ich teda lekári pri predpisovaní liekov či laboratórnych a rádiologických vyšetreniach držia, majú vyššiu úhradu. Duplicitu vyšetrení by podľa Šótha mohlo odstrániť zavedenie eHealthu. Rezort zdravotníctva chce s lekármi o zavedení tohto opatrenia ešte debatovať. "Bude to predmetom ďalších odborných diskusií," povedala Luptáková.

 

So zavedením predpisových limitov pre ambulantný sektor na lieky či rádiologické a laboratórne vyšetrenia počíta záverečná správa o revízii výdavkov v zdravotníctve, ktorá je súčasťou návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2017. Vládni analytici predpokladajú, že sa tak dajú ušetriť desiatky miliónov eur. Slováci majú totiž podľa nich vysokú spotrebu liekov, čo môže okrem iného spôsobovať aj ich nadštandardná preskripcia.

 

"Ak by lekári, ktorí pacientovi predpisujú viac receptov ako tri štvrtiny ich kolegov, znížili svoju preskripciu na ich úroveň, prinieslo by to dodatočné využitie prostriedkov zo zdravotného poistenia v objeme 158 miliónov eur," píše sa v správe o revízii výdavkov. Pokiaľ by takto podľa vládnych analytikov upravila svoje správanie len horná desatina, usporiť by sa mohlo 59 miliónov eur.

 

Príčinou takéhoto predpisovania pritom môže byť skutočná medicínska potreba, ale i nedostatočný manažment pacienta, duplikácie v predpisovaní, indukovaná preskripcia či iné nezrovnalosti, dodali vládni analytici.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona