Likvidácia vodcu Talibanu môže podľa Moskvy zhoršiť situáciu a ohroziť rokovania

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 16:40 • 2 min
Likvidácia vodcu Talibanu môže podľa Moskvy zhoršiť situáciu a ohroziť rokovania

MOSKVA - Likvidácia vodcu afganského hnutia Taliban Muhammada Achtara Mansúra môže zhoršiť bezpečnostnú situáciu v tejto krajine, konštatovala dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

slovakia

left justify in out

Smrť Mansúra podľa nej posilní vplyv radikálnych, vzájomne si odporujúci síl vnútri Talibanu. "Toto môže zhoršiť bezpečnostnú situáciu a skomplikovať začatie rokovacieho procesu medzi Kábulom a Talibanom," citovala Zacharovovú agentúra TASS.


Mansúra zabilo americké bezpilotné lietadlo, ktoré 21. mája zaútočilo na jeho vozidlo na pakistansko-afganských hraniciach. Podľa prezidenta USA Baracka Obamu bol Mansúr zabitý, pretože bol prekážkou na ceste k mieru.


Afganské hnutie Taliban v pondelok oznámilo, že za svojho nového vodcu si zvolilo mullu Hajbatulláha Áchúndzádu. Od vlaňajšieho leta bol zástupcom Mansúra a koncom 90. rokov, za vlády Talibanu, bol predsedom najvyššieho súdu Afganistanu.


Áchúndzádua vo vyhlásení, zverejnenom prostredníctvom zvukovej nahrávky, prisahal, že Taliban sa nevráti k mierovým rokovaniam s vládou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies