Likvidácia sýrskych chemických zbraní zatiaľ nejde podľa plánu

NETKY.SK • 16 Január 2014, 14:30 • 2 min
Likvidácia sýrskych chemických zbraní zatiaľ nejde podľa plánu

RÍM - Prevoz a likvidácia chemických látok zo sýrskeho chemického arzenálu ide pomalšie, než sa očakávalo pre logistické a bezpečnostné problémy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prioritné chemikálie, medzi ktoré patrí horčičný plyn, mali byť pôvodne zničené už do 31. marca, no celý proces je spomalený občianskou vojnou, zlým počasím a byrokratickými prekážkami. Vo štvrtok to konštatoval riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü. Vyjadril však presvedčenie, že chemické zbrane sa podarí zničiť do o konca júna, ako to stanovuje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. "Som si istý, že dokážeme splniť konečný termín do konca júna, urobíme pre to všetko," povedal novinárom počas návštevy Ríma.

Üzümcü informoval, že na dánsku loď naložili v sýrskom prístave Ládikíja zatiaľ len niečo vyše 16 ton najnebezpečnejších chemikálií z ich celkového množstva 560 ton. Šéf OPCW podľa vlastných slov dúfa, že proces sa v najbližších dňoch urýchli. Prvé chemikálie vezie loď do talianskeho prístavu Gioia Tauro v Kalábrii. Tam ich preložia na špeciálne vybavené americké plavidlo, ktoré ich zlikviduje vo vodách Atlantického oceánu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona