Likvidácia najtoxickejších sýrskych chemických zbraní sa skončila

NETKY.SK • 19 August 2014, 07:31 • 2 min
Likvidácia najtoxickejších sýrskych chemických zbraní sa skončila

WASHINGTON - Celý oficiálne deklarovaný arzenál najtoxickejších sýrskych chemických zbraní bol zneškodnený v Stredozemnom mori na špeciálne upravenej lodi amerického námorníctva Cape Ray. Oznámil to v pondelok americký minister obrany Chuck Hagel po telefonickom rozhovore s kapitánom lode.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Najnebezpečnejšie chemické komponenty sýrskeho arzenálu, ktoré boli potrebné na výrobu yperitu a sarinu, boli neutralizované na otvorenom mori," vyhlásil Hagel.
      

Ukončenie procesu likvidácie 600 ton chemikálií prostredníctvom procesu hydrolýzy potvrdil aj americký prezident Barack Obama, podľa ktorého sa to podarilo rýchlejšie, než bolo plánované. Šéf Bieleho domu to označil za "významný míľnik" v úsilí o úplnú likvidáciu arzenálu chemických zbraní sýrskemu režimu a "jasný signál, že použitie týchto ohavných zbraní bude mať následky a medzinárodné spoločenstvo ho nebude tolerovať". 
      

Obama v tejto súvislosti ocenil podporu Dánska, Nórska, Talianska, Veľkej Británie, Ruska a Číny. Poďakoval sa aj Nemecku a Fínsku, kde sa zlikvidujú neutralizované zvyšky chemikálií. Loď Cape Ray ich tam dopraví v nasledujúcich dvoch týždňoch. Sýrsky prezident Bašár Asad vlani na jeseň súhlasil s odovzdaním celého arzenálu chemických zbraní po tom, ako Spojené štáty pohrozili vojenskými údermi v reakcii na smrtiaci chemický útok na predmestí Damasku. Pri útoku z 21. augusta 2013, z ktorého sa navzájom obviňovali povstalci a sýrska armáda, zahynulo vyše 1000 ľudí.
      

V júli tohto roka najtoxickejšie chemikálie zo Sýrie preložili v talianskom prístave Gioia Tauro na loď Cape Ray, ktorá sa presunula do medzinárodných vôd a začala dvojmesačný proces ničenia týchto látok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies