Liikanen varuje pred bublinami na finančných trhoch

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 10:06 • 2 min
Liikanen varuje pred bublinami na finančných trhoch

BERLÍN - Záplava lacných peňazí znamená riziko tvorby bublín na finančných trhoch v prípade, že úrokové sadzby ostanú nízke dlhý čas. Upozornil na to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Erkki Liikanen.

slovakia

left justify in out

"Musíme dávať pozor,“ povedal Liikanen pre pondelkové vydanie novín Handelsblatt. "Znamená to riziko, ak úrokové sadzby ostanú nízko príliš dlho,“ povedal. Minulý mesiac ECB odštartovala program nákupu dlhopisov, ktorý znížil trhové úrokové sadzby a zvýšil záujem investorov o rizikovejšie aktíva. To by malo viesť k podpore hospodárskeho rastu. Podľa Liikanena je dôležité, aby centrálne banky nastavili pravidlá regulácie a dozoru v snahe vyhnúť sa rizikám. Zároveň varoval pred štrukturálnymi problémami bankového trhu. "Musíme zabrániť väčším bankám, ktorá stále ťažia zo štátnych garancií, aby na seba brali priveľké riziko,“ povedal.


Zároveň však uviedol, že nie je dôvod na redukciu programu nákupu dlhopisov. "Najhoršie by bolo, ak by sme váhali. Vyvolali sme očakávania, ktoré teraz musíme splniť,“ povedal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona