Ligu majstrov 2017 vyhral Real Madrid

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 09:29 • 2 min
Ligu majstrov 2017 vyhral Real Madrid

CARDIFF - Futbalový klubový kráľ Európy má po roku rovnaké meno - Real Madrid. V sobotňajšom finále Ligy majstrov 2016/2017 pod zatvorenou strechou na Národnom štadióne vo waleskom Cardiffe Real Madrid zdolal Juventus Turín 4:1 (1:1). Zatiaľ čo v prvom polčase bol o čosi lepší taliansky majster, po zmene strán sa presadila zdrvujúca útočná sila čerstvého španielskeho šampióna.

slovakia

left justify in out

Na úvodný gól Cristiana Ronalda z 20. min síce odpovedal o sedem minút neskôr futbalovou lahôdkou Mario Mandžukič, ale zásahy hráčov Realu po hodine hry Casemira (61.) a opäť Ronalda (64.) už boli rozhodujúce. Záverečné gólové slovo mal v 90. min Marco Asensio.

Líder historického rebríčka v počte triumfov v EPM a LM Real Madrid v pätnástom finálovom pokuse získal po dvanásty raz najcennejší európsky klubový titul. "Biely balet" dominuje nielen v historickom súčte triumfov, ale aj v rámci novodobej histórie LM. Od roku 1993 získal "ušatú trofej" dovedna šesťkrát (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017), čo sa nepodarilo žiadnemu inému tímu. Real Madrid po 27 rokoch napodobnil AC Miláno (1989 a 1990) a obhájil najprestížnejšiu trofej na európskej scéne z minulého roka. Juventus Turín sa nedočkal tretieho takéhoto víťazstva. Juventus pri deviatej finálovej účasti už po siedmy raz neuspel, z toho piatykrát v sérii.



Finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 - Cardiff (Wal.):

Juventus Turín (Tal.) - Real Madrid (Šp.) 1:4 (1:1)
Góly: 27. Mandžukič - 20. a 64. Cristiano Ronaldo, 61. Casemiro, 90. Asensio.
ŽK: 12. Dybala, 66. Pjanič, 70. Alex Sandro, 72. Cuadrado - 31. Sergio Ramos, 42. Dani Carvajal, 53. Kroos, ČK: 84. Cuadrado (Juventus) po druhej ŽK, rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), 74 500 divákov

Zostavy:
Juventus Turín: Buffon - Barzagli (66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini - Dani Alves, Pjanič (71. Marchisio), Khedira, Alex Sandro - Dybala (78. Lemina) - Higuaín, Mandžukič
Real Madrid: K. Navas - Dani Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Marcelo - Kroos (89. Morata), Casemiro, Modrič - Isco (82. Asensio), Benzema (77. Bale), Cristiano Ronaldo

Juventus začal až nečakane ofenzívne. Do piatej minúty sa dvakrát zastreľoval Higuaín, ale v 6. min už Pjanič strelou spoza šestnástky vážne ohrozil bránku Realu a Navas musel ukázať. Juventus bol lepším tímom v úvodnej štvrťhodinke, ale po nej ako prvý udrel Real. Carvajal z pravej strany nasmeroval prihrávku do šestnástky na Ronalda a portugalský zakončovateľ strelou bez prípravy k vzdialenejšej žrdi prekonal Buffona - 0:1. Bol to 104. gól kanonierskej značky CR7 v Lige majstrov, Ronaldo zároveň ako prvý hráč v histórii skóroval v treťom finále LM. Bol to tiež jubilejný 500. zásah Realu v Lige majstrov.

Neubehlo ani sedem minút a taliansky majster predviedol rozprávkovú akciu s neuveriteľnou koncovkou Mandžukiča. Kým sa lopta dostala k chorvátskemu útočníkovi, putovala cez štyroch hráčov piatimi dotykmi výlučne vo vzduchu. Mandžukič si ju spracoval na hrudi a otočený chrbtom k bránke prekonal Navasa, ktorému chýbali centimetre - 1:1.

Zatiaľ čo v prvom polčase Real zostal dlžný povesti ofenzívneho tímu (gól Ronalda bol zároveň jedinou strelou na bránku), na začiatku toho druhého to bol výrazne ofenzívnejší prejav v podaní 33-násobného a zároveň čerstvého španielskeho majstra. V 54. min Modrič vyskúšal Buffonovu pozornosť strelou z diaľky. O čosi neskôr Marcelo pálil vedľa a po ňom zase Isco. Po hodine hry si pasívny Juventus už pýtal gól a ten aj prišiel. Po odrazenej lopte Casemiro napriahol z dobrých 25 m a lopta sa po nešťastnom teči Alexa Sandra stočila presne k pravej žrdi - 1:2. Kým sa taliansky tím stihol spamätať, zaostával o dva góly. Modrič potiahol loptu po pravej strane, v poslednej chvíli odcentroval a muž okamihu Ronaldo si nabehol medzi dvoch obrancov. Zrazu sám pred Buffonom a po druhý raz v zápase ho prekonal - 1:3.

Juventus sa snažil niečo urobiť s výsledkom, ale nemal nárok. Jeho hráči v ďalšom priebehu namiesto striel na bránku zbierali žlté karty. Až v 82. min nebezpečne, ale nie presne, hlavičkoval Alex Sandro. Ešte predtým mohol pridať štvrtý gól Madridčanov striedajúci Bale, ale Bonucci mu v poslednej chvíli vzal čistý gól z kopačky. V 84. min videl druhú žltú a tým aj červenú kartu Kolumbijčan v službách Juventusu Cuadrado a to bol definitívny koniec nádejí "pruhovaných". Posledný klinec do rakvy Juventusu zatĺkol v 90. min striedajúci Asensio.


obrazok


Hlasy (zdroj: BT Sport, UEFA.com):

Gareth Bale (útočník Realu Madrid): "Som rád, že som mohol zasiahnuť do hry. Vyhrať túto trofej doma je skvelý pocit. Organizátori odviedli výbornú prácu, pripravili úžasnú scénu pre finále. Mám za sebou veľmi náročnú sezónu so zraneniami. Urobil som maximum, aby som bol v závere k dispozícii a toto je moja odplata. Opäť sme sa s Realom hlbšie ponorili do histórie, užívame si to. Po prvom polčase sme potrebovali viac sebavedomia. Potom sme využili šance, ktoré sme si vypracovali."

Cristiano Ronaldo (útočník Realu Madrid): "Bola to ďalšia neuveriteľná sezóna. Zakončiť ju triumfom v Lige majstrov a rekordom je úžasné. Som veľmi šťastný. Snažil som sa pripraviť tak, aby som na záver sezóny bol vo forme. Vtedy sa bojuje o najväčšie trofeje... Tréner Zidane s nami dal po prvom polčase v šatni reč, že nám verí a nech ukážeme, čo je v nás. Všetci si ten triumf zaslúžime. Samozrejme, tešia ma moje dva góly vo finále ako aj to, že som sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov."

Isco (útočník Realu Madrid): "V prvom polčase sme to mali veľmi ťažké proti kvalitnému tímu. V druhom polčase to bol najlepší Real Madrid v celej tejto sezóne."

Sergio Ramos (obranca Realu Madrid): "Sme extrémne hrdí na toto mužstvo. Dosiahli sme ďalší historický zápis. Tento zápas sme veľmi chceli vyhrať a dosiahli sme to, čo nikto pred nami - zvíťazili sme v Lige majstrov dvakrát po sebe."

Toni Kroos (stredopoliar Realu Madrid): "Takýto titul je náročné získať čo len raz a nie ho ešte obhájiť... Ale vyhrať trikrát za štyri roky, to už chce nielen dobre fungujúce mužstvo na ihrisku, ale aj mimo neho. Som naozaj šťastný, že môžem byť jeho súčasťou. Juventus má skvelú defenzívu, ale my sme ukázali svoje útočné kvality. A Cristiano Ronaldo? Každý vie, aký je pre nás dôležitý. Ako mužstvo sme hrali skvele vo štvrťfinále, semifinále aj finále. Je však treba mať aj strelca dôležitých gólov a my sme ho mali."

Gianluigi Buffon (brankár Juventusu Turín): "Sme sklamaní V prvom polčase sme hrali veľmi dobre. Mysleli sme si, že máme na víťazstvo v tomto finále. Neviem vysvetliť, čo sa stalo po zmene strán, prečo sme hrali v druhom polčase tak, ako sme hrali... Real Madrid vtedy ukázal svoje majstrovstvo a trofej si zaslúži."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona