Ligety vybojoval na MS pre USA prvé zlato, Andreas Žampa 32.

NETKY.SK • 14 Február 2015, 07:22 • 2 min
Ligety vybojoval na MS pre USA prvé zlato, Andreas Žampa 32.

VAIL - Americký lyžiar Ted Ligety obhájil na 43. MS v alpských disciplínach titul svetového šampióna v obrovskom slalome.

slovakia

left justify in out

Na domácej pôde vo Vaile zvíťazil v piatok s náskokom 45 stotín sekundy pred svojím veľkým rivalom Rakúšanom Marcelom Hirscherom, ktorý na prebiehajúcom šampionáte získal po triumfoch v alpskej kombinácii a tímovej súťaži tretiu medailu, tentoraz so strieborným leskom. Bronz si vyjazdil Francúz Alexis Pinturault (+0,88). Slovenského reprezentanta Andreasa Žampu klasifikovali na 32. mieste so stratou 7,30 s na víťaza, v 2. kole si polepšil o šesť priečok. Jeho brat Adam nedokončil 1. kolo.
      

Ligety sa stal prvým mužom v histórii, ktorý dokázal na MS trikrát v rade získať titul v obrovskom slalome. Predtým triumfoval v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne na MS 2011 v Garmisch-Partenkirchene i v Schladmingu 2013. Pre rodáka zo Salt Lake City to bola deviata medaila z vrcholných podujatí, v zbierke má aj zlato zo super-G a superkombinácie z MS 2013, dva bronzové kovy a dva olympijské tituly (v kombinácii z Turína 2006 a obrovskom slalome zo Soči 2014).
      

Tridsaťročný Ligety figuroval po 1. kole až na piatej priečke, no iba s minimálnym, 24 stotinovým odstupom za lídrom Hirscherom. V druhom kole na obľúbenej trati, na ktorej päťkrát triumfoval vo Svetovom pohári, predviedol skvostnú jazdu, keď najmä v plochých úsekoch na zjazdovke Birds of Prey získal na konkurentov potrebné desatiny. Do cieľa prišiel s náskokom 1,23 na dovtedy vedúceho Švéda Matta Olssona a bolo jasné, že nastavenú latku už iba ťažko niekto prekoná. Jeho času sa priblížil iba Hirscher, no na rivala to nestačilo. Ligety tak rozjasal domáce publikum, pre USA totiž vybojoval prvé zlato na prebiehajúcom šampionáte.
      

"Boli to skutočne vzrušujúce preteky. Zo všetkých víťazstiev, ktoré som dosiahol tu vo Vaile, bolo toto najemotívnejšie. Po nie práve vydarenej sezóne je to niečo špeciálne. Veľmi rád na jazdím tomto svahu. Celú sezónu sa pohybujete na rôznych zjazdovkách po celom svete a ak potom máte možnosť súťažiť pred zrakmi rodiny a svojich priateľov, je to niečo výnimočné. Pre nás Američanov to je veľká výhoda. Je to bez pochýb veľmi významný deň v mojej kariére," vyznal sa Ligety pre agentúru APA.
      

Hirscher netajil v cieli mierne sklamanie. "Nezakrývam - chcel som vyhrať. Vydal som zo seba všetko, zajazdil na sto percent, viac sa nedalo. Musím byť preto spokojný. Ted musel predviesť super jazdu, pretože tá moja bola tiež vynikajúca. Bol to tvrdý boj," povedal líder priebežného hodnotenia Svetového pohára i disciplíny.
      

Z dvojice slovenských reprezentantov dokončil súťaž iba Andreas Žampa, jeho brat Adam vypadol v 1. kole po tom, čo zachytil jednu z bránok. "Špicar v obráku znamená roztrhnutá kombinéza a buchnutá píšťala. Po dobrej vrchnej časti to je škoda, ale aj o tom je lyžovanie. V nedeľu ma čaká slalom," uviedol Adam Žampa na Facebooku.
      
Výsledky - obrovský slalom mužov:
1. Ted Ligety (USA) 1:15,42 min. (1:18,74-2:34,16), 2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,45 s (1:19,43-2:34,61), 3. Alexis Pinturault (Fr.) +0,88 (1:19,63-2:35,04), 4. Felix Neureuther (Nem.) +1,10, 5. Matts Olsson (Švéd.) +1,23, 6. Roberto Nani (Tal.) +1,41, 7. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +1,55, 8. Florian Eisath (Tal.) +1,77, 9. Tim Jitloff (USA) +1,88, 10. Philipp Schörghofer (Rak.) +2,12, ..., 32. Andreas ŽAMPA +7,30 (1:19,45-1:22,01), Adam ŽAMPA nedokončil 1. kolo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona