Ligety: Nula chýb, husia koža a zlatý hetrik

NETKY.SK • 14 Február 2015, 11:13 • 2 min
Ligety: Nula chýb, husia koža a zlatý hetrik

BEAVER CREEK - Táto sezóna americkému zjazdárovi Tedovi Ligetymi nevychádzala podľa predstáv. Len jedno víťazstvo a tri pódiové umiestnenia v pretekoch Svetového pohára bolo na veľkého šampióna obrovského slalomu málo.

slovakia

left justify in out

Prišiel však piatok trinásteho februára a na mieste svojho posledného decembrového triumfu v coloradskom Beaver Creeku Ligety opäť naplno zažiaril. Po prvom kole bol piaty, ale v druhej jazde vykrojil "obrakárske" oblúky najčistejšie a zároveň najrýchlejšie zo všetkých. Za hlavným rivalom Marcelom Hirscherom zaostával po 1. kole o 24 stotín a po tom druhom mal pred ním náskok 45 stotín. Ostatnú konkurenciu deklasoval a stal sa tretí raz v rade majstrom sveta v obrovskom slalome.

"Je až neuveriteľné, ako som to celé zvládol. Moja druhá jazda bola naozaj skvelá, ešte teraz mám z toho husiu kožu. Nemal som dobrú sezónu, ale teraz sa mi podarilo niečo výnimočné,“ komentoval Ligety v cieli pre AP. 

 

Tisícky fanúšikov v cieľovom priestore urobili pri jeho jazde rámus, ktorý Amerika v zjazdárskych pretekoch zrejme ešte nezažila. "Za 45 rokov trvania Svetového pohára, ale ani na olympijských hrách či majstrovstvách sveta som ešte nezažil taký ohlas z publika. Znelo to, akoby štartovala stíhačka,“ cituje Denver Post známeho novinára Patricka Langa, ktorého otec Serge bol jedným zo zakladateľov Svetového pohára. "Kričal som a potom som sa ešte dobrú minútu triasol. Nič lepšie sa tomuto šampionátu nemohlo stať ako víťazstvo Ligetyho v takom štýle a ohlušujúcej atmosfére,“ nadchýnal sa viceprezident Americkej lyžiarskej a snoubordovej asociácie Luke Bodensteiner. 

 

Zjazdovka "Birds of Prey" (Dravce) je Ligetyho zlatou baňou. Od roku 2010 dosiahol vo svojej "obývačke" šesť víťazstiev v obrovskom slalome a od sezóny 2004/2005 sa tam dostal celkovo desaťkrát medzi trojicu najlepších v pretekoch Svetového pohára či majstrovstvách sveta. Z aktuálneho svetového šampionátu má vo vrecku aj bronz zo superkombinácie. 

 

"Čo Ted predviedol, bolo očarujúce. On jazdil opäť raz svoju vlastnú ligu, v jeho superjazde nebola ani jedna chybička,“ glosoval Nemec Felix Neureuther, ktorému tesne ušla medaila na štvrtom mieste. "Dal som do toho sto percent, šiel som absolútne na doraz, atakoval som od začiatku do konca. Viac sa nedalo urobiť. Som absolútne vyšťavený, také náročné preteky som snáď ešte nezažil. Vzhľadom na to všetko som s druhým miestom spokojný," komentoval Rakúšan Marcel Hirscher. 

 

Ligety má v trblietavej zbierke z majstrovstiev sveta už päť zlatých medailí. Tým sa dostal na úroveň legiend Taliana Gustava Thöniho, Švéda Ingemara Stenmarka, Nóra Kjetila Andreho Aamodta či stále aktívneho jeho krajana Aksela Lunda Svindala. Zároveň sa mu dovŕšením zlatého hetriku v obrovskom slalome (Ga-Pa 2011, Schladming 2013, Beaver Creek 2015) podarilo to, čo v histórii svetových šampionátov len Ingemarovi Stenmarkovi a Kjetilovi Andremu Aamodtovi, ale v iných disciplínach. Švéd Stenmark ovládol slalom na MS v rokoch 1978, 1980 a 1982, Nór Aamodt triumfoval v kombinačných pretekoch v rokoch 1997, 1999 a 2001. 

 

"Emocionálnejšie víťazstvo som možno ani nezažil. Lyžovať doma na majstrovstvách sveta pred očami rodiny a priateľov je niečo výnimočné. Milujem preteky na domácom snehu v Amerike,“ konštatoval Ligety, ktorý má aj olympijské zlato v obrovskom slalome zo Soči 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona