Liga za duševné zdravie organizuje 7. ročník zbierky Dňa nez

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:17 • 2 min
Liga za duševné zdravie organizuje 7. ročník zbierky Dňa nez

Liga za duševné zdravie organizuje 7. ročník zbierky Dňa nez

slovakia

left justify in out

img

Po siedmy raz vyjdú  v pondelok 11. októbra do ulíc najväčších miest Slovenska dobrovoľníci občianskeho združenia Liga za duševné zdravie (LDZ), aby pomohli pri získavaní finančných prostriedkov v rámci verejnej zbierky Dňa nezábudiek. Jej výťažok by mal prispieť na rozvoj komplexnej siete sociálnych služieb pre ľudí s duševnými poruchami.
Ako dnes, v predvečer Európskeho dňa depresie, informovala novinárov v Bratislave riaditeľka LDZ Alexandra Fischerová, trojdňová celonárodná zbierka bude vyvrcholením informačnej kampane Dni duševného zdravia, ktorú združenie dnes spustilo.  
Fischerová upozornila na skutočnosť, že na Slovensku je dlhodobý problém so starostlivosťou o duševne chorých ľudí, ktorí ukončia nemocničnú liečbu. Preto sa liga snaží podporovať sieť zdravotnej a sociálnej starostlivosti tak, aby bola dostupná ľuďom vo všetkých regiónoch. Na Slovensku by bolo potrebných okolo 60 denných stacionárov, ktoré by chorým pomohli s obnovou sociálnych väzieb, zručností a schopností viesť ďalej plnohodnotný život. V súčasnosti je ich však len 17.
Heslom tohtoročného Dňa nezábudiek je preto „Už nikdy viac osamelí medzi ľuďmi!“. Osamelosť je totiž vysoko rizikovým faktorom pri vzniku duševných chorôb. Riaditeľ psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku Pavel Černák poznamenal, že „osamelosť je stav, ktorý môže byť dobrovoľne zvolený zdravým človekom, pre chorého je to klietka, ktorá má veľký dosah na jeho telesné a duševné zdravie“.
Podľa jeho slov je povinnosťou odborných kruhov pomôcť ľuďom v tejto ich neľahkej životnej situácii. Spomenul, že zákony umožňujúce budovať sociálne pracoviská chráneného charakteru sú síce už dlhšie v platnosti, ale fakticky sa ich vybudovalo veľmi málo. Problémom je aj nízka odbornosť ľudí, ktorí uvedené pracoviská vedú.  V tejto súvislosti sa však nedá vynechať otázka nedostatočného financovia zdravotníctva a konkrétne odboru psychiatrie, dodal.
Súčasťou kampane sú aj viaceré sprievodné akcie v rôznych regiónoch Slovenska - výstavy výtvarných prác ľudí s duševnou poruchou či diskusie s odborníkmi. V Bratislave to bude reprezentatívna výstava Art Brut, ktorej vernisáž sa uskutoční 14. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies