Liga proti rakovine podporila novú diagnostiku pre onkologických pacientov

NETKY.SK • 27 Október 2016, 13:10 • 2 min
Liga proti rakovine podporila novú diagnostiku pre onkologických pacientov

KOŠICE- Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach získala z tohtoročnej zbierky Dňa narcisov 5000 eur. Peniaze použije oddelenie patológie na podporu projektu zameraného na zavedenie nových diagnostických a prediktívnych vyšetrení u pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC). Informovala o tom dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

slovakia

left justify in out

UNLP tak bude vďaka finančnej podpore Ligy proti rakovine (LPR) schopná komplexne vyšetrovať pacientov s NSCLC na molekulovo-genetickej úrovni s následným výstupom pre individuálnu liečbu pacientov. Takýto postup odporúčajú celosvetové organizácie v oblasti onkológie, patológie a molekulovej genetiky.

 

"V posledných rokoch celosvetovo prudko stúpa výskyt primárnych nádorových ochorení pľúc. Práve preto sa NSCLC venuje čoraz viac pozornosti nielen v oblasti diagnostiky, ale hlavne individuálnej terapie," uviedla Šustová.

 

Na trhu sú dostupné nové lieky, ktoré významne predlžujú a skvalitňujú život pacientov, trpiacich týmto nádorovým ochorením. Sú to nové protinádorové imunoterapeutiká, ktorých použitie sa v poslednom roku začalo využívať pri liečbe rôznych druhov nádorov. Celosvetovo sa používajú na liečbu určitých typov malígnych melanómov a nádorov pľúc a realizujú sa ďalšie štúdie iných nádorov, na ktoré by tieto lieky mohli účinkovať.

 

"Podľa najnovších štúdií hrá pri vzniku nádorového ochorenia a jeho progresii významnú úlohu samotná imunita pacienta. Nádorová bunka si vie vybudovať mechanizmus, ktorým vyblokuje schopnosť našej imunity zničiť ju, a tak sa stáva nekontrolovateľnou. Nové terapeutiká na báze imunoterapie, PD-L1 inhibítory, sú schopné väzbou na nádorovú bunku obnoviť schopnosť imunity bojovať proti nádorovej bunke," priblížila Lucia Fröhlichová z Oddelenia patológie UNLP. Na to, aby tieto lieky pacient mohol užívať, musí mať podľa nej diagnostikovaný určitý typ nádoru pľúc a musí mať na nádorových bunkách prítomné PD-L1, len vtedy bude liečba efektívna.

 

"Zakúpením diagnostického kitu pre imunohistochemické stanovenie PD-L1 na nádorových bunkách, sme vďaka podpore LPR teraz schopní zistiť, u ktorých pacientov je prítomný PD-L1, čiže ktorí budú môcť byť liečení touto imunoterapiou," konštatovala.

 

Oddelenie patológie je podľa riaditeľa UNLP Milana Maďara druhým pracoviskom na Slovensku, kde začínajú toto vyšetrenie vykonávať. "Do konca roka by sme chceli zaviesť vyšetrenie PD-L1 do rutinnej praxe pre všetkých pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies