Liga majstrov definitívne potvrdila dve miestenky pre SR

NETKY.SK • 19 Február 2015, 16:29 • 2 min
Liga majstrov definitívne potvrdila dve miestenky pre SR

BRATISLAVA - Slovensko bude mať definitívne v druhom ročníku hokejovej Ligy majstrov dvoch zástupcov.

slovakia

left justify in out

V sezóne 2015/2016 budú slovenský hokej zastupovať v prestížnej súťaži, ktorú tento rok vyhrala Lulea s Petrom Cehlárikom a Christiánom Jarošom v zostave, nový majster a víťaz základnej časti. Ak by držiteľ titulu bol rovnaký ako šampión, potom druhú miestenku automaticky získa druhý tím po základnej časti Tipsport extraligy. Agentúre SITA to potvrdil komunikačný riaditeľ Ligy majstrov Szymon Szemberg. "Ak by došlo k scenáru, že majster a víťaz základnej časti na Slovensku bude rovnaký, potom tím umiestnený na 2. mieste v dlhodobej sezóne získa druhú slovenskú licenciu," uviedol Szymon Szemberg.

 

Okrem Slovenska budú mať po novom dvoch zástupcov v Lige majstrov aj Dánsko, Nórsko a Veľká Británia, miestenku triumfom v Kontinentálnom pohári získal aj bieloruský Neman Grodno a jeden tím bude z Francúzska. V prípadoch krajín s tzv. C-licenciami platia rovnaké pravidlá ako pri Slovensku - do Ligy majstrov vstúpi majster a víťaz základnej časti, z Veľkej Británie najlepšie dva tímy súťaže, keďže sa tam nehrá play-off. V premiérovej sezóne zastupovali slovenské kluby v súťaži Košice. 

 

Kým v prvom ročníku 2014/2015 hralo v LM 44 tímov, v ďalšom dostane možnosť až 48 mužstiev. V budúcej sezóne dostane hokejová Liga majstrov novú tvár, rozšíri sa a v skupinovej fáze odohrajú účastníci menej zápasov. Istotu štartu má 26 zakladajúcich klubov s A-licenciou zo Švédska, Česka, Fínska, Nemecka, Švajčiarska a Rakúska. Majstri a víťazi základných častí dlhodobých súťaží z týchto krajín dostanú tzv. B-licenciu (v prípade, že to budú držitelia už istej miestenky, posunie sa voľné miesto ďalšiemu klubu z predmetnej krajiny) a zvyšných 10 miest obsadia tímy z ďalších európskych súťaží vrátane slovenskej Tipsport extraligy. 

 

Účastníkov Ligy majstrov rozdelia do šestnástich trojčlenných skupín, z ktorých prví dvaja postúpia do vyraďovacej fázy. Namiesto 132 stretnutí sa bude v prvej časti LM hrať iba 96 duelov. V play-off pribudne jedno kolo a odohrá sa 61 zápasov namiesto doterajších 29. 

 

"Chceme urobiť súťaž atraktívnejšou pre fanúšikov a začať nadstavbovú fázu skôr. Vyraďovacích zápasov bude oveľa viac ako doteraz," uviedol šéf Ligy majstrov Anders Ternbom. 

 

Vďaka zmenenému formátu by v budúcnosti mohli hrať v európskej pohárovej súťaži aj kluby Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Desať miesteniek v budúcej sezóne rozdelia medzi zástupcov zo Slovenska, Francúzska, Nórska, Dánska a Veľkej Británie, jednu dostalo Grodno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona