FOTO a VIDEO Rukojemnícka dráma na Cypre sa skončila: Únoscu egyptského lietadla zadržali

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 18:46 • 2 min
FOTO a VIDEO Rukojemnícka dráma na Cypre sa skončila: Únoscu egyptského lietadla zadržali

LARNACA – Dráma po únose egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo dnes na Cypre, sa skončila zadržaním páchateľa. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na cyperskú štátnu televíziu. Štyria členovia posádky a traja cestujúci, ktorí zostávali na palube s únoscom ako rukojemníci, predtým opustili lietadlo nezranení.

slovakia

left justify in out

Cyperská polícia v súvislosti s pristátím uneseného lietadla v meste Larnaka evakuovala pláž pri tamojšom letisku, informuje agentúra AP. Podľa údajov cyperskej štátnej vysielacej spoločnosti, ktoré prevzala agentúra Reuters, páchateľ požadoval prepustenie žien väznených v Egypte, kde vláda v súčasnosti čelí povstaniu islamských militantov na Sinajskom polostrove.

 

Let MS181, ktorý letel z alexandrijského letiska Burj El Arab do Káhiry, pristál na Cypre 8:46 miestneho času.

 

Egyptské ministerstvo civilného letectva potvrdilo, že vnútroštátny let číslo 181 spoločnosti EgyptAir, smerujúci z Alexandrie do Káhiry so 62 ľuďmi na palube vrátane 8 Britov a 10 Američanov, uniesol cestujúci, ktorý tvrdil, že má na sebe opasok s výbušninami.

 

Fotografia únoscu

Cyperskí predstavitelia však predtým vyhlásili, že dnešný únos lietadla zrejme nesúvisí s terorizmom a páchateľa viedli k tomuto činu osobné problémy. Podľa pôvodných informácií motív súvisí s jeho bývalou manželkou, ktorá žije v Larnake.

 

Lietadlo typu Airbus A320 sa stalo terčom únosu počas vnútroštátneho letu z Alexandrie do Káhiry. Egyptskí predstavitelia únoscu spočiatku identifikovali ako rodeného Alexandrijčana s dvojakým egyptsko-americkým občianstvom, ktorý je profesorom veterinárneho lekárstva, čo však manželka menovaného muža poprela.

 

Egyptská oficiálna tlačová agentúra MENA, ako aj cyperské ministerstvo zahraničných vecí neskôr uviedli, že únoscom je iný muž s menom Sajf ad-Dín Mustafá. Predstaviteľ cyperského rezortu diplomacie Alexandros Zenon doplnil, že ide o osobu v "nestabilnom duševnom stave a k záležitosti sa pristupuje primeraným spôsobom".

 

 

Okolo totožnosti únoscu linkového lietadla však panujú nejasnosti

Za únosom egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo dnes na Cypre, stojí rodák z Alexandrie s dvojakým egyptsko-americkým občianstvom. Informovali o tom nemenovaní predstavitelia letiska v Alexandrii, na ktorých sa odvoláva agentúra AP. Pravdivosť zverejnených informácií však spochybnila manželka spomínaného muža.

 

Egyptskí predstavitelia identifikovali únoscu ako Ibráhíma Samáhu, profesora veterinárneho lekárstva na alexandrijskej univerzite. Egypťanka, ktorá sa predstavila ako manželka tohto muža, však následne uviedla telefonicky pre televíznu sieť ONTV, že ide o omyl. Manžel podľa nej odcestoval na konferenciu do USA, nikdy nebol na Cypre a jeho podoba nezodpovedá fotografii zverejnenej v médiách.

 

 

 

Únosca prepustil väčšinu pasažierov a v lietadle ostalo 11 ľudí - Sedem členov posádky a štyria cudzinci.

 

 

Cyperský prezident: Únosca egyptského lietadla nie je terorista

Únos egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo dnes na Cypre, nemá teroristické pozadie. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis to uviedol vo svojom vyjadrení pre tamojšiu televíziu, ktoré prevzala agentúra DPA. "Nie je to terorista, je to idiot," povedal cyperský prezident.

 

Letisko v cyperskej Larnake zavreli a lietadlo dopravili do špeciálnej oblasti. Na mieste je polícia, ktorá s únoscom vyjednáva.

 

 

 

„Kontrolná veža letiska Larnaca dostala správu o 8:30, že lietadlo z Egypta bolo unesené. 8:50 pristálo a na letisku,“ povedal hovorca cyperskej polície.

 

V unesenom egyptskom lietadle by nemal byť žiaden Slovák

Na palube linkového lietadla uneseného v Egypte sa podľa dostupných informácií nenachádzal žiaden Slovák. Pre TASR to povedal Juraj Tomaga, šéf Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Ministerstvo situáciu naďalej preveruje.

 

Výberová chronológia niektorých únosov lietadiel vo svete.

- Február 1931 - Prvý únos lietadla zaznamenali v juhoamerickom Peru.

 

- Júl 1948 - Pri prvom ázijskom únose lietadla, kde sa lietadla spoločnosti Cathay Pacific zmocnili štyria čínski únoscovia, zahynulo 25 ľudí. Lietadlo, ktoré smerovalo z Macaa do Hongkongu sa zrútilo do mora.

 

- August 1960 - Prvý zaznamenaný únos lietadla v Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR), podrobnosti však neboli zverejnené.

 

- Júl 1968 - Prvý arabsko-izraelský incident a tiež prvý zo série politických únosov predstavoval únos izraelského lietadla v talianskom Ríme. Traja arabskí únoscovia na unesenom lietadle odleteli do Alžírska.

 

- September 1974 - Muž z dvoma granátmi požadoval, aby pilot lietadla spoločnosti Air Vietnam, letiaceho z Danagu, zmenil kurz na Hanoj. Po tom, čo únosca odpálil granáty, zahynulo všetkých 70 osôb na palube.

 

- August 1990 - Jedenásť sovietskych trestancov ustúpilo bezpečnostným silám po únose lietadla Aeroflot Tu-154 s 92 pasažiermi a deviatimi členmi posádky.

 

2. októbra 1990 - Došlo k únosu lietadla čínskej spoločnosti CAAC Boeing-737 so 104 osobami na palube letiaceho z mesta Sia-men do Kantónu. Pri pristávaní na letisku v Kantóne sa lietadlo z neobjasnených príčin zrazilo s ďalšími dvoma strojmi. Pri nehode zahynulo 128 osôb vrátane únoscu, ktorým bol čínsky občan.

 

14. februára 1991 - Japonský turista Hiromu Kato nafúknutým papierovým vreckom imitujúcim bombu odklonil z trasy Tokio-San Francisco-Chicago lietadlo Boeing-747. Pilotovi nakoniec po 2500 kilometrov dlhého letu došla s únoscom trpezlivosť a rozhodol sa na pôvodnú trasu vrátiť.

 

- Júl 1999 - Muž uniesol japonské lietadlo s 517 ľuďmi na palube a usmrtil pilota.

 

- December 1999 - O únos lietadla na trase Praha - Düsseldorf sa neúspešne pokúsil arabsky hovoriaci muž, ktorý sa vyhrážal posádke, že lietadlo vyhodí do vzduchu. Po 70-minútovom lete pristálo lietadlo spoločnosti Lufthansa s 23 pasažiermi bezpečne a načas v západonemeckom Düsseldorfe, kde sa 41-ročný únosca vzdal polícii.

 

12. septembra 2005 - Telesne postihnutý muž a jeho syn uniesli malé lietadlo s približne 25 osobami na palube, ktoré bolo na ceste z provincie Caquetá do Bogoty. Granáty na palubu preniesli ukryté v invalidnom vozíku, ktorý kvôli svojej veľkosti nemohol prejsť detektorom kovov. Páchatelia Porfirio Ramirez (42) a jeho 23-ročný syn Linsen sa vzdali asi päť hodín po prepustení rukojemníkov.

 

3. októbra 2006 - Dopravné lietadlo tureckej spoločnosti Turkish Airlines so 107 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky na palube uniesli dvaja Turci počas letu z albánskej metropoly Tirana do Istanbulu. Dôvodom ich činu bol protest proti nachádzajúcej návšteve pápeža Benedikta XVI. v Turecku.

 

9. septembra 2009 - Boeing 737 spoločnosti AeroMexico bol unesený po odlete z letiska neďaleko letoviska Cancún na juhozápade krajiny. Krátka dráma uneseného mexického lietadla sa skončila bez krviprelievania. Únos zorganizoval 44-ročný náboženský fanatik z Bolívie, ktorý tvrdil, že konal na základe božieho zjavenia. Únosca tvrdil, že chcel varovať mexického prezidenta Felipeho Calderóna pred hroziacim zemetrasením.

 

17. februára 2014 - Lietadlo etiópskej leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines uniesol do švajčiarskej Ženevy jeho druhý pilot, ktorý sa následne vzdal policajtom a požiadal o azyl vo Švajčiarsku. Kopilot sa zmocnil lietadla, keď pilot odišiel na toaletu. Muž sa zamkol v kokpite a po pristátí opustil stroj oknom pomocou lana a vzdal sa. Pasažierom ani ďalším členom posádky podľa polície nehrozilo nebezpečenstvo, pretože druhý pilot nebol ozbrojený. O azyl žiadal údajne preto, že sa obával perzekúcie vo svojej krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies