Lietadlo s prepusteným Alím Fajádom smeruje už do Libanonu

NETKY.SK • 5 Február 2016, 09:48 • 2 min
Lietadlo s prepusteným Alím Fajádom smeruje už do Libanonu

PRAHA - Údajný spolupracovník libanonských tajných služieb, od roku 2014 v ČR zadržiavaný Alí Fajád, o ktorého vydanie žiadali USA pre podozrenie z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami, už opustil české územie.

slovakia

left justify in out

Lietadlo na palube s týmto mužom je podľa informácií denníka Právo a internetového serveru Novinky.cz, odvolávajúce sa na nemenovaný zdroj oboznámený s prípadom, na ceste do Libanonu. Stroj podľa rovnakého zdroja odštartoval z Letiska Václava Havla v Prahe o 18.00 h, jeho pristátie v Bejrúte sa očakáva o 22.00 h.

 

Podľa serveru flightradar24.com z Prahy skutočne odletelo lietadlo typu Cessna 560XL Citation Excel, ktoré okolo 19.20 h prekročilo hranice medzi Rumunskom a Bulharskom a smeruje do Libanonu. Informáciu, že na jeho palube sa nachádza Alí Fajád, potvrdil pre server iDNES.cz i jeho právny zástupca Vladimír Řečica.

 

Fajádovo meno sa spájalo v ostatných dňoch s prepustením pätice Čechov, ktorí zmizli v libanonsko-sýrskom pohraničí ešte v júli 2015 a ktorých našli zdravých a v uspokojivom stave v pondelok večer. Päticu dnes popoludní prepravil do vlasti český vládny špeciál.

 

Len o čosi skôr Mestský súd v Prahe rozhodol o okamžitom prepustení libanonského občana Alího Fajáda z väzby. Minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán totiž nepovolil jeho vydanie do USA podobne ako vydanie ďalšieho zadržiavaného podozrivého, občana Pobrežia slonoviny Chalida El Marabiho. Rozhodnutie o osude ďalšieho občana Pobrežia slonoviny zadržiavaného v ČR Faouziho Jabera minister ešte neučinil.

 

O vydanie celej trojice sa usilovali Spojené štáty.

 

Americká ambasáda reagovala na rozhodnutie Prahy s nevôľou, naznačila negatívne dopady na spoluprácu orgánov činných v trestnom konaní oboch krajín a súčasne uviedla, že tento postup iba povzbudí zločinecké skupiny a teroristov po celom svete.

 

Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka sa vyjadril, že USA by rozhodnutie Prahy mali rešpektovať, a poznamenal, že minister spravodlivosti postupoval v súlade s českou legislatívou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies