Lietadlo s ministrom Glváčom malo poruchu palivovo-regulačného systému

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 17:26 • 2 min
Lietadlo s ministrom Glváčom malo poruchu palivovo-regulačného systému

BRATISLAVA - Dôvodom núdzového pristátia vládneho špeciálu s ministrom obrany Martinom Glváčom na palube bola porucha palivovo-regulačného systému.

slovakia

left justify in out

TASR to potvrdil Petar Lazarov z tlačového odboru ministerstva vnútra. Technici to zistili po prehliadke stroja na zemi. 
     

Lietadlo Jak-40 s označením OM-BYL sa vrátilo späť do Bratislavy po 20 minútach letu. Rezort vnútra informoval, že posádka po vzlete z letiska vo výške približne 1200 metrov vyhodnotila údaje z prístrojov motora č. 2 ako hraničné pre normálny pracovný režim. "Išlo o vyššiu teplotu výstupných plynov, nižšie otáčky vysokotlakového kompresora, nižší tlak vstrekovaného paliva," povedala v pondelok (14.7.) hovorkyňa rezortu Lucia Kirinovičová s tým, že po týchto informáciách sa posádka rozhodla pre návrat na bratislavské letisko. Pristátie prebehlo bez problémov, problematický motor vypnutý nebol.
     

Glváč mal naplánovaný let do Paríža, kde sa mal zúčastniť ako zástupca Slovenskej republiky na vojenskej prehliadke pri príležitosti 100. výročia začiatku 1. svetovej vojny a oslavách výročia Veľkej francúzskej revolúcie. "Let pána ministra mal pokračovať iným lietadlom JAK-40 registračnej značky OM-BYE, ale nakoľko bol program pána ministra narušený, padlo rozhodnutie v lete nepokračovať," doplnila Kirinovičová.
     

Letecký útvar rezortu vnútra disponuje štyrmi lietadlami. Ide o dve typu TU-154M a dve typu JAK-40. Menšie JAK-y vyrobili v Sovietskom zväze v 70. rokoch minulého storočia. Lietadlo, ktoré malo v pondelok poruchu, bolo vyrobené v decembri 1979, nalietalo 5954 hodín a malo 6685 pristátí. Druhé vyrobili v decembri 1974, nalietalo 9548 hodín a malo 12.100 pristátí. Životnosť strojov tohto typu je 45 rokov alebo 45.000 nalietaných hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona