Lietadlo s 54 ľuďmi na palube sa zrútilo v odľahlej oblasti Indonézie

NETKY.SK • 17 August 2015, 07:51 • 2 min
Lietadlo s 54 ľuďmi na palube sa zrútilo v odľahlej oblasti Indonézie

JAKARTA - Indonézske dopravné lietadlo vnútroštátnej linky s 54 ľuďmi na palube sa včera zrútilo v odľahlej a hornatej časti indonézskej provincie Papua. Oznámil to predstaviteľ vlády. Ide o najnovšiu zo série leteckých katastrof v juhovýchodnej ázijskej krajine, uviedla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Najnovšia informácie je, že lietadlo spoločnosti Trigana, ktoré stratilo kontakt s dispečingom, sa našlo pri tábore 3 v okrese Ok Bape v regióne pohoria Bintang," povedal novinárom generálny riaditeľ úradu pre leteckú dopravu. "Obyvatelia poskytli informáciu, že lietadlo narazilo do hory Tangok," dodal.

 

Zatiaľ nie sú žiadne správy o tom, či niekto nešťastie prežil.

 

Národná pátracia a záchranná agentúra (BASARNAS) dnes už skôr oznámila, že dvojmotorový turbovrtuľový stroj typu ATR 42-300 spoločnosti Trigana Air Service stratil kontakt s leteckým dispečingom, keď letel nad odľahlou, husto zalesnenou oblasťou východnej provincie Papua, ale snahu vystopovať lietadlo sťažuje zotmenie.

 

Riaditeľ letovej prevádzky spoločnosti Trigana, Beni Sumaryanto, vyhlásil, že po strate kontaktu s lietadlom vyslala spoločnosť ďalší stroj, aby letel rovnakou trasou, ale pre zlé počasie nič nenašiel.

 

Podľa oficiálneho účtu BASARNAS-u na Twitteri bol dvojmotorový turbovrtuľový stroj typu ATR 42-300 vyrobený vo Francúzsku a v Taliansku. Na palube sa viezlo 44 dospelých pasažierov, päť členov posádky, ako aj päť detí a dojčiat.

 

Stroj letel medzi letiskom Sentani v meste Jayapura a mestom Oksibil, južne od Jayapury, ktorá je metropolou provincie Papua.

 

Letecká doprava sa v Papue, najvýchodnejšej provincie Indonézie, využíva bežne, pretože pozemná doprava je často nemožná.

 

Lietadlo, ktoré zmizlo z radarov, absolvovalo prvý let pred 27 rokmi, uvádza internetová databáza Aviation Safety Network.

 

Záchranári zaregistrovali trosky indonézskeho dopravného lietadla

 

Pátracie lietadlo zaregistrovalo trosky indonézskeho dopravného lietadla, ktoré sa v nedeľu zrútilo v hornatej oblasti indonézskej provincie Papua. Na palube stroja bolo 54 ľudí. Zatiaľ nie je známe, či haváriu niekto prežil. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Trosky lietadla zaregistrovali záchranári približne 12 kilometrov od mesta Oksibil, kam smerovalo. Vzlietlo z letiska Sentani v meste Jayapura, ktoré je metropolou provincie Papua. Na palube bolo 44 dospelých pasažierov, päť detí a dojčiat a päť členov posádky.

 

Šéf záchranárov uviedol, že na miesto nešťastia sa pripravujú dostať letecky aj po zemi.

 

Podľa miestnych médií boli všetci pasažieri Indonézania. Letecká spoločnosť zoznam cestujúcich zatiaľ nezverejnila.

 

Trigana je od roku 2007 na čiernom zozname zakázaných leteckých dopravných spoločností, ktorý zostavila Európska únia. Takéto spoločnosti majú zakázané lietať v európskom vzdušnom priestore, či už z obáv, že ich stroje nevyhovujú bezpečnostným normám, alebo z obáv, že v ich krajinách nie sú pri registrácii dodržiavané platné predpisy.

 

Trigana mala od roku 1991, keď začala svoju prevádzku, 14 vážnych incidentov.

 

Indonézia zaznamenala viacero veľkých leteckých nešťastí. Vlani v decembri sa do Jávskeho mora zrútilo dopravné lietadlo spoločnosti AirAsia počas letu z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru, pričom zahynulo všetkých 162 ľudí na palube. Havária donútila vládu zaviesť predpisy zamerané na zlepšenie bezpečnosti leteckej dopravy.

 

Indonézsky prezident Joko Widodo prisľúbil v júli preverenie zastaranej letky vzdušných síl po tom, čo sa vojenské transportné lietadlo zrútilo na severe krajiny a zahynulo pritom vyše 100 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies