Lietadlo, ktoré do vlasti prepraví Savčenkovú, je v Rostove na Done

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 12:06 • 2 min
Lietadlo, ktoré do vlasti prepraví Savčenkovú, je v Rostove na Done

KYJEV - V Rostove na Done v noci nadnes pristál ukrajinský letecký špeciál, ktorý má z Ruska na Ukrajinu dopraviť ukrajinskú vojačku Nadiju Savčenkovú. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na nemenovaný ruský zdroj. Podľa neho by sa odovzdanie Savčenkovej ukrajinským úradom malo uskutočniť ešte dnes.

slovakia

left justify in out

Agentúra Interfax informovala, že na palube lietadla sú dvaja na Ukrajine odsúdení ruskí občania - Jevgenij Jerofejev a Alexandr Alexandrov -, ktorí by mali byť vymenení za Savčenkovú.

 

Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju uznal za vinnú aj za protizákonné prekročenie hraníc s Ruskom a za pokus o vraždu.

 

Koncom apríla Savčenková vyplnila úradné formuláre nutné na svoje vydanie na Ukrajinu, pričom si však naďalej odmieta priznať vinu.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým informoval, že v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol dosiahnutý "istý algoritmus" oslobodenia Nadije Savčenkovej.

 

Rusov Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova zadržali vlani na východe Ukrajiny údajne na prieskumnej vojenskej misii. Ukrajinský súd ich oboch nedávno odsúdil na 14 rokov väzenia.

 

Podľa dnešných správ agentúry UNIAN nemá Kremeľ informácie o tom, že by sa bol začal proces výmeny Savčenkovej za dvojicu Rusov.

 

Agentúra TASS dnes informovala, že Alexandrov a Jerofejev požiadali ukrajinského prezidenta o milosť. Porošenko prostredníctvom Facebooku uviedol, že žiadosť vyhovieť Savčenkovej prepusteniu a jej návratu do vlasti je pripravená.

 

Podľa advokáta ruských občanov Valentina Rybina súbežne prebieha v Rusku tá istá procedúra v prípade Savčenkovej. "Budúcnosť výmeny (Jerofejeva a Alexandrova za Savčenkovú) bude jasná do večera," povedal advokát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies