Lietadlo British Airways pristálo so záhadne zdeformovanou pneumatikou

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 18:30 • 2 min
Lietadlo British Airways pristálo so záhadne zdeformovanou pneumatikou

LONDÝN – Odborníci na letectvo si lámu hlavy nad tým, čo mohlo spôsobiť tento nevídaný jav na kolese lietadla spoločnosti British Airways.

slovakia

left justify in out

Airbus A380 po lete z Hongkongu pristálo na londýnskom letisku Heathrow so zaujímavo zdeformovanou pneumatikou na podvozku. Nikto s určitosťou nevie povedať, čo mohlo spôsobiť tento jav. Najpravdepodobnejšia teória je, že lietadlo dostalo defekt počas odletu z Hongkongu a počas dlhej cesty sa pomaly deformovalo vplyvom zmien teploty a nadmorskej výške.

Posádka pokračovala v lete aj napriek varovaniu o strate tlaku v pneumatike, ktoré sa objavilo pri štarte. Hovorca Úradu pre civilné letectvo povedal: "Je to kuriózny jav. Nikdy som nevidel nič podobné."

Letecký bezpečnostný expert o zaujímavej deformácii povedal: "Je to trochu tajomný, ale zaujímavý fenomén. Vyfúknutá pneumatika bola pri pristávaní určite kruhového tvaru. Takto štvorcové koleso by sa určite neotáčalo pri pristávaní. Pneumatika dostala tento tvar až potom, ako lietadlo definitívne zastavilo."

 

img

 

"Hmotnosť celého lietadla je na kolesách, ktoré sú vyrobené z ľahkej, ale veľmi silnej hliníkovej zliatiny. Ako môžete vidieť, koleso nie je vôbec poškodené, pretože je navrhnuté tak, aby unieslo takúto záťaž. Vplyv hmotnosti na prázdnu pneumatiku je rovnaký, ako keď vytlačíte vzduch z okrúhlej gumovej hračky rôznou intenzitou. Tá následne tiež môže nadobudnúť rôzne tvary," dodal letecký expert.

 

Dôvodom defektu mohli byť prehriate brzdy či pretlak v pneumatikách, ktoré mohli pretrhnúť plášť. Je to síce nepravdepodobné, pretože pilotov by systém upozornil, keby boli brzdy príliš horúce. Na dráhe v Hongkongu však mohol byť aj nejaký cudzí predmet, ktorý prerezal pneumatiku pri štarte.

 

Každopádne piloti sú dobre vyškolení, aby takéto situácie zvládli. Lietadlo bezpečne pristálo a pneumatika bola vymenená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies