Lietadlá USA útočili na objekty ďalších povstaleckých skupín v Sýrii

NETKY.SK • 6 November 2014, 10:37 • 2 min
Lietadlá USA útočili na objekty ďalších povstaleckých skupín v Sýrii

BEJRÚT - Terčom náletov USA v Sýrii bol vo štvrtok ráno komplex patriaci radikálnej povstaleckej skupine Ahrár aš-Šám, ktorá napriek ideologickej blízkosti nie je spriaznená s organizáciou Islamský štát (IŠ).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesla Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii, podľa ktorej bol nálet jedným z viacerých v mestách pozdĺž hranice s Tureckom. Aktivista Ahmad Qaddour uviedol, že Američania zasiahli jeden z islamských súdov patriacich skupine Ahrár aš-Šám presadzujúcej extrémne konzervatívny výklad islamu. Exilová organizácia, ktorá podrobne sleduje dianie v Sýrii, tiež informovala o útokoch proti takzvanému Frontu an-Nusra v pohraničných mestách Sarmadá a Haram. Front an-Nusra je pobočkou al-Kájdy v Sýrii, bojuje však aj proti sunnitským extrémistom z IŠ. Spojené štáty front obviňujú z udržiavania militantnej bunky, ktorá plánuje útoky proti americkým a západným záujmom.

 

Najnovšie nálety predstavujú rozšírenie kampane v Sýrii, ktorá bola doteraz namierená proti IŠ, čo by mohlo zvýšiť napätie vo vzťahoch medzi Washingtonom a sýrskou opozíciou podporovanou Západom. Zo strany sýrskych povstalcov sa totiž ozývajú sťažnosti, že Američania náletmi na IŠ nepriamo pomáhajú režimu prezidenta Baššára al-Asada. Hnevá ich aj pripravenosť USA útočiť na iné islamisticko-militantné skupiny, ktoré bojovníci proti al-Asadovi považujú za spojencov, nie však proti sýrskym vládnym vojskám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona