Lietadlá napadli letisko v Tripolise, Haftar sa ujal velenia

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 15:39 • 2 min
Lietadlá napadli letisko v Tripolise, Haftar sa ujal velenia

BENGÁZÍ - Vojenské lietadlá líbyjskej medzinárodne uznávanej vlády napadli posledné funkčné letisko v Tripolise, hlavnom meste kontrolovanom konkurenčnou administratívou.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom miestni predstavitelia. Útok sa odohral v rovnaký deň, ako sa generál Chalífa Haftar oficiálne ujal funkcie najvyššieho veliteľa ozbrojených síl legálnej vlády. Obe administratívy štyri roky po páde diktátora Muammara Kaddáfího zápasia o kontrolu nad krajinou ako aj prírodnými zdrojmi, zatiaľ čo chaos využívajú islamskí militanti.

 

Hovorca vlády premiéra Abdalláha as-Sáního povedal, že na letisko zaútočili, pretože "cezeň do západnej Líbye prúdia zbrane a bojovníci". As-Sáního malá armáda sa posilnila sformovaním aliancie s Haftarom, ktorý vedie vlastnú vojnu proti islamským ozbrojencom. Prísahu zložil v pondelok v meste Tobruk, vláda v Tripolise však bývalého spojenca Kaddáfího označuje za vojnového zločinca, ktorého menovanie skomplikuje mierové rokovania v Maroku. 

 

Líbyjské mestá boli počas roka 2014 dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Kaddáfím. Tripolis v auguste ovládla koalícia Líbyjský úsvit tvorená protivníkmi medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z Tobruku na východe krajiny. Mnohé ropné terminály sú v dôsledku bojov mimo prevádzky, čím krajina prichádza o životne dôležité príjmy. OSN sa snaží presvedčiť obe strany, aby sformovali vládu národnej jednoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies