Lietadlá ministerstva vnútra SR budú k dispozícii všetkým Európanom v núdzi

NETKY.SK • 1 Február 2018, 10:53 • 2 min
Lietadlá ministerstva vnútra SR budú k dispozícii všetkým Európanom v núdzi

BRATISLAVA - Lietadlá leteckého útvaru Ministerstvo vnútra SR budú môcť využiť všetci Európania v prípade, že budú potrebovať pomoc.

slovakia

left justify in out

Ako na sociálnej sieti informuje Policajný zbor SR, Slovensko sa totiž stalo súčasťou spoločného projektu s Rakúskom a Nemeckom, prostredníctvom ktorého v prípade núdze bude môcť vyslať lietadlá so zdravotníkmi, záchranármi a potrebnou technikou kdekoľvek na kontinente. Pripravenosť tímu Modulu leteckej evakuácie preverilo aj medzinárodné cvičenie v Nemecku, v ktorom záchranári nacvičovali záchranu obetí ničivého zemetrasenia.

Rezort vnútra pripomína, že napríklad lietadlo Airbus A319 z letky ministerstva môže byť v priebehu niekoľkých desiatok minút prestavané na malé nemocničné oddelenie a môže tak poskytnúť potrebnú životnú podporu pre ľahko až stredne ťažko zranených ležiacich pacientov, prípadne môže odviezť humanitárnu pomoc a zdravotnícke a záchranárske tímy kamkoľvek na svete, kde to bude potrebné.

 

„Celková kapacita by bola 69 miest, ale závisí to práve od počtu tých látok, ktoré tu budeme mať nainštalované. Či už od teroristických útokov, či už veľkých požiarov a tak ďalej, alebo nakoniec aj tie zemetrasenia v Taliansku sú bohužiaľ bežnou súčasťou, takže niektorá z tých krajín si môže požiadať o prevoz vlastných obyvateľov,“ uviedol v tejto súvislosti prezident Asociácie samaritánov SR Marcel Sedlačko.

 

Táto dobrovoľnícka organizácia sa ako člen leteckého evakuačného tímu zúčastnila na medzinárodnom cvičení za účasti Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, organizácie nemeckých Johanniterov a zástupcov civilnej ochrany vlády rakúskej spolkovej krajiny Štajersko. Cvičenie sa uskutočnilo v rámci rozvoja záchranných modulov Európskeho mechanizmu civilnej ochrany. Rezort dodáva, že lietadlá z letky ministerstva už v minulosti pomohli priviezť zranených slovenských občanov zo všetkých kútov sveta, či už išlo o Ameriku, Thajsko, Egypt, Grécko, Srbsko alebo iné krajiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies