Lieky proti kašľu, zneužívané ako droga, budú na predpis

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 15:07 • 2 min
Lieky proti kašľu, zneužívané ako droga, budú na predpis

BRATISLAVA - Dva lieky proti kašľu, ktoré boli doteraz na slovenskom trhu dostupné bez obmedzení, by mali byť po novom na predpis. Ide o Stopex na suchý kašeľ, 30-miligramové tablety, a Stopex junior 15-miligramové tablety. Rozhodnutie vydal dnes Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie nie je doposiaľ právoplatné, nakoľko plynie zákonom stanovená lehota na podanie odvolania voči rozhodnutiu," informoval štátny ústav.

 

ŠÚKL začal prehodnocovať výdaj liekov s účinnou látkou dextrometorfán vlani v decembri. Dôvodom boli informácie o tom, že liek zneužívajú mladiství so zámerom vyvolania stavu eufórie. Dva lieky budú preto po novom na predpis.

 

Ostatné si možno zakúpiť aj naďalej bez lekárskeho predpisu, nakoľko obsah pomocných látok a dextrometorfánu je iný ako v uvedených dvoch liekoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies