Lieky nad 100 ml sa môžu vziať na palubu iba s potvrdením lekára

NETKY.SK • 13 September 2011, 18:08 • 2 min
Lieky nad 100 ml sa môžu vziať na palubu iba s potvrdením lekára

Lieky nad 100 ml sa môžu vziať na palubu iba s potvrdením lekára

slovakia

left justify in out

img

Na prepravu liekov na palube lietadla sa vzťahuje výnimka, a tak ich množstvo môže presiahnuť inak maximálne povolený limit 100 ml. Podľa hovorkyne bratislavského letiska Dany Madunickej však nemôže ich objem v príručnej batožine byť väčší ako maximum potrebné na čas letu.
"V prípade potreby inzulínových pier alebo tekutých liekov s obsahom balenia väčším ako 100 ml je už nevyhnutné potvrdenie od ošetrujúceho lekára. Prevážané lieky musia byť umiestnené oddelene v priehľadnom a uzatvárateľnom vrecku a deklarované pri prechode osobnou detekčnou kontrolou," konštatuje pre TASR. Lekárske potvrdenie má byť vyhotovené v jazykoch krajín odletu aj príletu, nemusí byť však úradne overené.
Bežne dostupné lieky, ako tabletky proti bolesti hlavy, nosné či očné kvapky alebo sirupy proti kašľu je možné prevážať bez lekárskeho predpisu. "Ak sú tekutej povahy, cestujúci je povinný ich umiestniť do samostatného priehľadného a uzatvárateľného vrecka a pri prechode detekčnou kontrolou ich predložiť na kontrolu," pripomína.
Ako ďalej dodala Madunická, na zapísanú batožinu sa limity na lieky či tekutiny nevzťahujú. "Samozrejme, ak je ich objem v súlade s limitmi colnej správy cieľovej destinácie," uzavrela.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies