Lieky na vysoký tlak sa vraj pre rastúce doplatky môžu stať nedostupnými

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:55 • 2 min
Lieky na vysoký tlak sa vraj pre rastúce doplatky môžu stať nedostupnými

Lieky na vysoký tlak sa vraj pre rastúce doplatky môžu stať nedostupnými

slovakia

left justify in out

img

Lieky pre pacientov s vysokým tlakom krvi, ktorým trpí asi 45 percent slovenskej dospelej populácie, sa vraj pre rastúce nedoplatky môžu stať pre pacientov nedostupnými. Upozornili na to reprezentanti viacerých odborných lekárskych spoločností. Nárast doplatkov za antihypertenzíva by mala priniesť júlová kategorizácia liekov.

Podľa prezidentky Slovenskej kardiologickej spoločnosti Evy Goncalvesovej sa táto zmena dotkne 170.000 ľudí. Pacienti by sa mali na liečbe tzv. fixnými kombináciami podieľať asi na 50 percent, čo predstavuje približne päťeurový doplatok. Lekári poukázali, že v moderných a vyspelých ekonomikách sa pacienti na takejto liečbe podieľajú desiatimi až 15 percentami.

"Máme účinné lieky, ktorých cena od roku 2007 veľmi pomaly a pozvoľne klesá, čo je aj dobrou politikou v oblasti cenotvorby. Na druhej strane je pre nás do určitej miery prekvapením a nechápeme, prečo sústavne rastú doplatky a prečo pacient sa musí čoraz viac spolupodieľať na tejto liečbe," konštatovala. Ozrejmila, že lekári sa obávajú toho, že pre zvýšenie doplatkov niektorí pacienti nebudú môcť z ekonomických dôvodov túto liečbu udržať a budú žiadať o zmenu terapie. To môže podľa jej slov u niektorých viesť k destabilizácii a aj prípadnému zhoršeniu zdravotného stavu.

Najvýraznejší nárast doplatkov je podľa lekárov viditeľný najmä v posledných mesiacoch, kedy sa zvýšili doplatky na všetkých 20 najpoužívanejších antihypertenzív. Najefektívnejšou liečbou hypertenzie sú podľa Goncalvesovej tzv. fixné kombinácie, teda dva lieky v jednom. V prípade, že spomínaný návrh vstúpi do platnosti, suma doplatkov pacientov liečených piatimi najčastejšími fixnými kombináciami stúpne podľa lekárov o pol milióna eur mesačne v porovnaní s rokom 2007.

Zástupcom lekárskych spoločností sa tiež nepáči predpisovanie liekov proti hypertenzii podľa účinnej látky. Upozorňujú, že aj keď je ich hlavná zložka rovnaká, jednotlivé prípravky sa od seba líšia svojimi vlastnosťami, vstrebávaním v organizme i mnohými inými faktormi. "Pokiaľ bude pacient lieky striedať podľa toho, aký mu práve odporučia v lekárni, môže sa napriek rovnakej účinnej látke stať, že liečba bude nedostatočná," poukázali. Niektoré lieky majú 20 až 30 rôznych generických foriem a prípadné časté striedanie by údajne neprispievalo ku kvalite liečby a kompliancii k liečbe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona