Lieku na chudnutie pripisujú stovky úmrtí. Farmaceutická firma dostala pokutu

NETKY.SK • 30 Marec 2021, 06:25 • 2 min
Lieku na chudnutie pripisujú stovky úmrtí. Farmaceutická firma dostala pokutu

PARÍŽ - Parížsky súd uznal francúzsku farmaceutickú spoločnosť Servier za vinnú v prípade lieku pre diabetikov používaného na chudnutie, ktorému pripisujú stovky úmrtí.

slovakia

left justify in out

Firmu odsúdili za neúmyselné zabitie, neúmyselné zranenie a podvod s priťažujúcimi okolnosťami, pričom dostala pokutu 2,7 milióna eur a ďalšie stovky miliónov musí vyplatiť ako odškodné, ktoré si rozdelia žalobcovia. Len odškodné za podvod pritom dosahuje takmer 159 miliónov eur.


img


Súd vymeral podmienečný štvorročný trest a pokuty jedinému preživšiemu vysokopostavenému predstaviteľovi Servieru Jean-Philippeovi Setaovi, ktorý čelil obvineniam z účasti. V začiatkoch súdneho konania bol obvinený aj zakladateľ a výkonný riaditeľ firmy Jacques Servier, no ten v roku 2014 zomrel. Firma tiež čelila obvineniu z podvodu. Toho ju však súd zbavil.

Tento súdny maratón so Servierom zahŕňal viac ako 6 500 žalobcov a takmer 400 právnikov. Masívny proces trval desať mesiacov naprieč rokmi 2019 a 2020. Parížskemu súdu trvalo prečítať celý verdikt takmer tri hodiny.

 

Prípad sa týka lieku Mediator pre diabetikov. Liek bol na trhu 33 rokov, do roku 2009, a za ten čas ho podľa štúdie z roku 2010 podozrievajú z viac ako 2 000 úmrtí. Lekári ho spájajú so srdcovými a pľúcnymi ochoreniami. Niektorí ľudia, ktorí brali liek na potláčanie chuti do jedla a prežili, utrpeli vážne zdravotné komplikácie, pričom museli podstúpiť transplantácie srdca, či ďalšie zákroky. Jeden lekár na problémy upozornil už v roku 1998, no ako vypovedal, šikanovali ho, aby svoje vyjadrenia stiahol.

 

img

Po tom, ako sa lekárske orgány vo Švajčiarsku, Španielsku a Taliansku začali firmy pýtať na vedľajšie účinky lieku, Servier v rokoch 1997 - 2004 stiahol liek z tamojších trhov. Stiahnutie z hlavného, francúzskeho, trhu prišlo až v roku 2009 po nezávislom vyšetrovaní ďalšej znepokojenej lekárky. Servier obvinili z toho, že uprednostňoval zisky pred osohom pre pacientov tým, že umožňoval široké a nezodpovedné predpisovanie lieku na chudnutie. Spoločnosť argumentovala, že o nebezpečenstve, ktoré liek predstavoval, nevedela.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies