V súboji o presídlenie EMA zvíťazil Amsterdam, Bratislava vypadla už v prvom kole

NETKY.SK • 20 November 2017, 17:17 • 2 min
V súboji o presídlenie EMA zvíťazil Amsterdam, Bratislava vypadla už v prvom kole

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska agentúra pre lieky (EMA) sa nepresťahuje do Bratislavy, ktorá sa o to snažila, ale do Amsterdamu. Dnes o tom rozhodlo hlasovanie európskych ministrov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Po marci 2019 bude teda EMA sídliť v Amsterdame. Rozhodlo pondelňajšie hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti (ministrov zahraničných vecí) v Bruseli. Slovensko v tomto politickom hlasovaní neuspelo ani s argumentom o regionálne rovnomernejšom prerozdelení agentúr s dôrazom na krajiny, ktoré ešte žiadnu agentúru nehostia. Holadsko aj ďalší finalista, Taliansko, už na svojom území európske agentúry totiž majú.

 

Agentúra sa do holandského hlavného mesta presunie z Londýna po brexite v marci 2019, rozhodli v pondelok v konečnom kole hlasovania ministri členských krajín EÚ, informovala agentúra DPA. Amsterdam porazil v treťom a poslednom kole hlasovania Miláno. Podľa ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera mali Amsterdam aj Miláno mali zhodne po 13 hlasov a o víťazovi musel rozhodnúť žreb.

 

"Gratulujem Amsterdamu k víťazstvu v hlasovaní na presídlenie EMA!" uviedol na Twitteri nemecký štátny minister pre európske záležitosti Michael Roth. "Je to vynikajúca voľba, ktorá garantuje kontinuitu pri zaisťovaní bezpečných medicínskych produktov pre európskych zákazníkov," dodal.

 

EMA so sídlom v Londýne sa pokladá za "klenot" medzi viac ako štyridsiatkou špecializovaných agentúr Európskej únie. Má zhruba 900 zamestnancov na plný úväzok a hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní nových liekov na trh EÚ. Agentúra začala svoju činnosť v roku 1995 a do jej portfólia patrí vedecké hodnotenie, dohľad a monitorovanie bezpečnosti liekov v európskom bloku.

 

Bratislava sa po prvom kole hlasovania ocitla na štvrtom mieste s 15 bodmi, čo jej nestačilo na ďalší postup.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies