Liek proti kašľu Stopex je od decembra viazaný na lekársky predpis

NETKY.SK • 3 December 2015, 07:16 • 2 min
Liek proti kašľu Stopex je od decembra viazaný na lekársky predpis

BRATISLAVA – Dva lieky proti kašľu, ktoré boli doteraz na slovenskom trhu dostupné bez obmedzení, sú od decembra tohto roka viazané na lekársky predpis. Ide o Stopex na suchý kašeľ, 30-miligramové tablety, a Stopex junior 15-miligramové tablety. Rozhodnutie o zmene ich výdaja potvrdil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Informáciu zverejnil na webe.

slovakia

left justify in out

ŠÚKL začal prehodnocovať výdaj lieku s účinnou látkou dextrometorfan vlani v decembri. Dôvodom boli informácie o tom, že liek zneužívajú mladiství so zámerom vyvolania stavu eufórie. Na Slovensku sú dostupné bez viazanosti na lekársky predpis i ďalšie lieky s obsahom dextrometorfanu v inej liekovej forme mimo tabliet. Pri tých zmenu spôsobu výdaja ŠÚKL neavizoval, keďže obsah pomocných látok a dextrometorfanu je iný ako v spomínaných dvoch liekoch.

 

O tom, že uvedené lieky budú na predpis, rozhodol ŠÚKL už v marci tohto roka. Výrobca, spoločnosť Walmark, sa však proti rozhodnutiu o zmene spôsobu výdaja odvolal v apríli. Prípad bol postúpený Ministerstvu zdravotníctva SR ako odvolaciemu orgánu, rezort vrátil vec ŠÚKL na nové prehodnotenie. Ústav dospel k rovnakému záveru ako v prvom rozhodnutí. "Vyhodnotili sme všetky relevantné informácie vrátane nových hlásení týkajúcich sa zneužívania tohto lieku," píše na webe ŠÚKL.

 

Výrobca poukázal na to, že dôvodom pre zmenu spôsobu výdaja boli hlásenia 17 prípadov nesprávneho používania lieku za obdobie piatich rokov. Desať prípadov sa pritom zaznamenalo v jednej triede základnej školy. Za ten čas sa malo predať približne 400.000 balení lieku Stopex na suchý kašeľ v tabletovej forme.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies