Liek proti Covid-19 môže dostať zelenú už o pár týždňov!

NETKY.SK • 11 Október 2021, 15:46 • 2 min
Liek proti Covid-19 môže dostať zelenú už o pár týždňov!

WASHINGTON - Liek molnupiravir znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Farmaceutická spoločnosť Merck & Co. požiadala v pondelok americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby schválil na núdzové použitie jej liek proti ochoreniu COVID-19 s názvom molnupiravir.

 

Experimentálny liek

Ak regulačný úrad žiadosti vyhovie, čo môže byť už v priebehu niekoľkých týždňov, pôjde o prvé schválené antivirotikum na liečenie ochorenia COVID-19 na svete

 

Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že spolu s partnerskou firmou Ridgeback Biotherapeutics podala žiadosť o schválenie "experimentálneho perorálneho antivirotika na liečbu dospelých osôb s miernym až stredne vážnym priebehom covidu, ktorým hrozí vážny priebeh ochorenia alebo hospitalizácia".

 

img

 

Merck podľa vlastného vyjadrenia spolupracuje s regulačnými úradmi po celom svete, aby ich mohol v priebehu najbližších mesiacov požiadať o schválenie lieku na núdzové použitie alebo o povolenie na jeho uvedenie na trhTento liek má slúžiť na zmiernenie príznakov covidu, urýchlenie uzdravovacieho procesu, čo by malo znížiť vyťaženie nemocníc a pomôcť zastaviť šírenie nákazy najmä v chudobnejších krajinách, ktorých zdravotné systémy nedisponujú potrebnými kapacitami.

 

Liečba pre nezaočkovaných

Firma Merck tento mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu.

 

Do konca roku chce Merck vyrobiť desať miliónov dávok tohto lieku. Vláda USA sa zaviazala, že v prípade, ak liek schváli FDA, kúpi od spoločnosti 1,7 milióna dávok molnupiraviru.

 

img

 

Hoci americkí predstavitelia naďalej tvrdia, že najlepšou cestou ochrany proti covidu je očkovanie, vzhľadom na vysoký počet obyvateľov USA, ktorí sa zatiaľ zaočkovať nedali, budú na zastavenie ďalších vĺn pandémie potrebné i účinné lieky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Obrovský úspech vedcov! Vyvinuli tabletku, ktorá zmierňuje príznaky ochorenia Covid-19

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies