Liek na prostatu môže spomaliť postup Parkinsonovej choroby

NETKY.SK • 17 September 2019, 17:42 • 2 min
Liek na prostatu môže spomaliť postup Parkinsonovej choroby

BRATISLAVA - Liek proti zväčšenej prostate môže podľa medzinárodného tímu vedcov výrazne pomôcť pri liečbe Parkinsonovej choroby.

slovakia

left justify in out

Účinná látka terazosín pomáha zmierniť benígnu hyperpláziu prostaty (BPH) uvoľnením svalstva močového mechúra a prostaty. Vedci však predpokladajú, že má aj iný priaznivý účinok - na mozgové bunky poškodené Parkinsonovou chorobou. Liek môže podľa nich spomaliť postup Parkinsonovej choroby, čo v súčasnosti nie je možné. Informuje o tom britská BBC.

Vedci sledovali tisíce pacientov s BPH a Parkinsonovou chorobou. Ich zistenia publikované v Journal of Clinical Investigation naznačujú, že alfa-blokátor chráni mozgové bunky pred poškodením. Parkinsonova choroba je chronické postupujúce ochorenie centrálneho nervového systému, na ktoré zatiaľ neexistuje liek.

 

img

 

Existujúca liečba môže len pomôcť s niektorými príznakmi, avšak nevie spomaliť ani zvrátiť stratu neurónov. Terazosín môže ubúdaniu nervových buniek brániť aktivovaním enzýmu s označením PGK1, myslia si vedci z americkej University of Iowa a pekinského Inštitútu pre choroby mozgu.

Zatiaľ je predčasné hovoriť o lieku, zistenia však majú potenciál zmeniť životy ľuďom s Parkinsonovou chorobou, uvádza Michael Welsh z University of Iowa.

 

"Dnes neexistuje liečba, ktorá by ovplyvňovala progres tohto neurodegeneratívneho ochorenia. Je to hrozný stav, pretože so starnúcou populáciou sa Parkinsonova choroba stáva čoraz bežnejšou," povedal.

Vedci by ešte tento rok chceli začať s klinickými testami, prípadné uvedenie lieku do praxe preto potrvá ešte niekoľko rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies