Liedlo Solar Impulse-2 pristálo v Ahmadábade

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 22:41 • 2 min
Liedlo Solar Impulse-2 pristálo v Ahmadábade

AHMADÁBAD - Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse-2, poháňané výlučne slnečnou energiou, dnes pristálo v západnej Indii a dokončilo druhú etapu svojho obletu planéty. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lietadlo pristálo na letisku v Ahmadábade v indickom štáte Gudžarát. Z ománskeho Maskatu odštartovalo približne pred 16 hodinami.

 

Prvé lietadlo poháňané výlučne slnečnou energiou by malo ostať v Ahmadábade asi dva dni. Na cestu do posvätného mesta Váránasí by sa malo vydať v sobotu. Stroj pilotuje zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg, ktorého počas jednotlivých zastávok strieda jeho kolega Bertrand Piccard.

 

Niektoré časti obletu, ako ponad Atlantický či Tichý oceán, budú trvať päť alebo šesť dní v kuse. Solar Impulse-2 vykonalo svoj prvý inauguračný let vlani v júni vo Švajčiarsku, a to dva mesiace po jeho predstavení, píše agentúra AP.

 

Jednomiestne lietadlo je vyrobené z uhlíkových vlákien a na svojom povrchu má umiestnených 17.248 fotovoltaických článkov, ktoré ho zásobujú obnoviteľnou energiou. Rozpätie jeho krídel je 72 metrov, hmotnosť má približne 2,3 tony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona