Liečite sa na depresiu? Svetová zdravotnícka organizácia radí, ako s týmto ochorením bojovať

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 21:41 • 2 min
Liečite sa na depresiu? Svetová zdravotnícka organizácia radí, ako s týmto ochorením bojovať

Už tri desaťročia sú ľudia zaplavovaní informáciami, ktoré naznačujú, že depresiu spôsobuje „chemická nerovnováha“ v mozgu – menovite nerovnováha mozgovej chemikálie nazývanej serotonín. Najnovšie výskumy však tvrdia, že to nemusí byť celkom tak.

slovakia

left justify in out

Takzvaná „sérotonínová teória depresie" bola  prvýkrát navrhnutá v 60. rokoch 20. storočia. V  90. rokoch začal farmaceutický priemysel vyvíjať úsilie, aby na trh priniesol nový rad antidepresív známych ako selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu alebo SSRI. Myšlienku podporili aj oficiálne inštitúcie, ako je Americká psychiatrická asociácia, ktorá stále zastáva myšlienku, že „rozdiely v určitých chemikáliách v mozgu môžu prispievať k symptómom depresie“.

 

Z domova: Eduard Heger: „Len takto sa vyhneme putinizácii Európy."

 

img

 

Podľa The Conversation Niektorí akademici, vrátane niektorých popredných psychiatrov, už dlhú dobu tvrdia, že neexistujú žiadne uspokojivé dôkazy na podporu myšlienky, že depresia je výsledkom abnormálne nízkeho alebo neaktívneho serotonínu. Iní naďalej túto teórie podporujú. Doteraz však neexistovala komplexná revízia výskumu serotonínu a depresie, ktorá by umožnila jednoznačné závery v oboch smeroch."

 

The Conversation tiež hovoria, že najnovšie výskumy, ktorých sa zúčastnili desiatky tisíc pacientov, sa zaoberali génovými variáciami, vrátane génu, ktorý má pokyny na výrobu serotonínového transportéra. Nezistili žiadny rozdiel vo frekvencii odrôd tohto génu medzi ľuďmi s depresiou a zdravými kontrolami.

 

img

 

Najnovšia štúdia podľa The Conversation taktiež preukázala, že ľudia, ktorí veria, že ich depresia je spôsobená chemickou nerovnováhou, sú pesimistickejší, pokiaľ ide o ich šance na uzdravenie.

 

Svetová zdravotnícka organizácia(WHO) uvádza, že depresia je bežné ochorenie na celom svete, odhaduje sa, že postihuje 3,8 % populácie –  5,0 % medzi dospelými a 5,7 % medzi dospelými staršími ako 60 rokov. Približne 280 miliónov ľudí na svete trpí depresiou. 

 

Depresia sa líši od bežných výkyvov nálady a krátkodobých emocionálnych reakcií na výzvy v každodennom živote. Depresia sa môže stať vážnym zdravotným stavom, najmä ak sa opakuje a má strednú alebo závažnú intenzitu. Môže spôsobiť, že postihnutý bude veľmi trpieť a zle fungovať v práci, v škole a v rodine. V najhoršom prípade môže depresia viesť k samovražde. Každý rok zomrie v dôsledku samovraždy viac ako 700 000 ľudí. Samovražda je štvrtou najčastejšou príčinou smrti u 15- až 29-ročných.

 

Zo sveta: Sergej Lavrov so zásadným vyhlásením! Mal by sa Zelenskyj začať obávať?

 

img

 

Podľa WHO by ľudia, ktorí trpia depresiou, mali mať najmä správny manažment spánku a vyhýbať sa stresovým a záťažovým situáciám. Tiež napriek tomu, že v období horšej fázy depresie nemajú chuť s nikým hovoriť, mali by sa snažiť toto v sebe prekonať. Ak trpíte týmto ochorením, najhoršie, čo môžete podľa WHO spraviť, je uzavrieť sa do seba a snažiť sa vyriešiť svoje problémy sami. Ľudia s depresiou by sa taktiež mali snažiť zostať vo svojom živote čo najviac aktívni a nájsť si denne činnosti, pri ktorých sa budú cítiť dobre. 

 

Prečítajte si tiež: Tieto krajiny sa stavajú na odpor Európskej únii. Rodiny našich občanov nemôžu v zime trpieť, hovoria



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona