Liečenie malého Brita v protónovom centre sa skončilo, rodičia sú spokojní

NETKY.SK • 24 Október 2014, 21:35 • 2 min
Liečenie malého Brita v protónovom centre sa skončilo, rodičia sú spokojní

PRAHA - Päťročný britský chlapec Ashya King absolvoval dnes v pražskom protónovom centre posledné zo série 30 ožarovaní, ktoré si jeho rodičia presadili únosom chlapca z britskej nemocnice, pretože nesúhlasili s konvenčným spôsobom ožarovania chlapca po operácii nádoru na mozgu.

slovakia

left justify in out

 Ashya King opustil protónové centrum na invalidnom vozíku a zhromaždeným žurnalistom zamával. Podľa vyjadrenia jeho otca Bretta Kinga liečenie splnilo ich očakávanie, pretože "syna neobťažovali žiadne vedľajšie účinky, liečbu skvelo znášal a urobil veľký pokrok". Server Novinky.cz uviedol, že chlapec už dokáže sedieť v invalidnom vozíku, udrží hlavu hore, stravu prijíma normálne a vrátil sa mu cit do rúk, z ktorých teraz takmer nepustí obľúbené autíčko.
     

Po vyše šesťtýždňovom liečení v Česku odcestuje v nedeľu spoločne s rodičmi a šiestimi súrodencami, ktorí za ním tento týždeň do Prahy pricestovali, do Španielska, informovala Český rozhlas riaditeľka Nadačného fondu pre protónovú terapiu Mirka Čejková. Až tamojší onkológ rozhodne, či okrem fyzioterapie bude chlapec musieť podstúpiť aj chemoterapiu.
     

Účet v súkromnom protónovom centre v predpokladanej výške 1,8 milióna Kč (vyše 63.500 eur) sa rozhodla pod tlakom verejnej mienky uhradiť britská Národná zdravotná služba (NHS), ktorá s týmto liečením spočiatku nesúhlasila. "NHS sa napokon rozhodla liečbu uhradiť a upokojila britskú verejnosť, že protónová liečba bude v horizonte dvoch rokov štandardnou liečebnou metódou hradenou z verejných zdrojov," citovali Novinky.cz hovorkyňu protónového centra Janu Kulhánkovú.
     

Súkromné protónové centrum v Prahe má podľa Českého rozhlasu zo siedmich českých zdravotných poisťovní uzavretú zmluvu len s Vojenskou zdravotnou poisťovňou. Podľa predsedu komisie pre protónovú liečbu Toma Philippa však "každý pacient, ktorý je v Českej republike indikovaný komplexným onkologickým centrom na tento spôsob terapie, ju aj dostane."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies