Liečba ochorenia COVID-19 protilátkami je dostupná aj na Slovensku

NETKY.SK • 1 Máj 2021, 14:25 • 2 min
Liečba ochorenia COVID-19 protilátkami je dostupná aj na Slovensku

BRATISLAVA - Liečba ochorenia COVID-19 monoklonálnymi protilátkami je dostupná aj na Slovensku. Prvých päťtisíc kusov lieku bamlanivimab sa práve uskladňuje do zatiaľ 15 nemocníc.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, vysvetlila, že prvé tisícky kusov lieku bamlanivimab sa práve uskladňuje do zatiaľ 15 nemocníc. Dodala, že táto liečba je primárne určená pre pacientov starších ako 65 rokov alebo s obezitou a BMI viac ako 35. Tiež pre pacientov so zlyhaním obličiek vrátane tých na hemodialýze či s nefrotickým syndrómom. Využiť ju môžu aj pacienti s chronickým ochorením pečene, s chronickými srdcovocievnymi ochoreniami, artériovou hypertenziou v štádiu pokročilých orgánových komplikácií, s chronickým ochorením pľúc, pri ťažkej cukrovke alebo ťažkej Parkinsonovej chorobe. Indikáciu spĺňajú aj pacienti so závažnou poruchou imunity na základe rozhodnutia lekára.

 

img
„Monoklonálne protilátky predstavujú nový rozmer v terapii a aj prebiehajúce štúdie predbežne ukazujú, že liek splní požiadavku na plnohodnotnú registráciu v EÚ. Ak sú tieto lieky podané seniorom alebo pacientom s vážnymi diagnózami v počiatočnom štádiu ochorenia, môžu výrazným spôsobom znížiť riziko vážneho priebehu, hospitalizácie či úmrtia,“ vysvetlila štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková.

 

Prečítajte si: Ministerstvo zdravotníctva už zaobstaralo monoklonálnu protilátku Bamlanivimab

Zuzana Eliášová vysvetlila, že terapia monoklonálnymi protilátkami preukázala v klinických štúdiách prínos pri liečbe ľahkého až stredne ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 u dospelých. V prípade bamlanivimabu sa to potvrdilo aj u detí starších ako 12 rokov. Podáva sa pacientom vo včasnej fáze ochorenia a u tých, kde sa predpokladá najvyššie riziko ťažkého priebehu choroby. Jej zámerom je zabrániť hospitalizácii či úmrtiu. Klinické štúdie bamlanivimabu ukázali, že pre pacientov vyžadujúcich mechanickú ventiláciu alebo kyslíkovú liečbu prínosom nie je. Naopak v skorej fáze má vysokú úspešnosť v predchádzaní ťažkého priebehu ochorenia a úmrtiu. Liečbu môže nastaviť všeobecný lekár alebo vybraný špecialista. Liek sa podáva ako jednorazová infúzia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka Čaputová sa dnes prešla po meste. Stretla sa s pracovníkmi, ktorých pandémia zasiahla najviac

Podotkla, že ide o neregistrovaný liek, ktorý je možné používať na základe povolenia MZ SR. Európska lieková agentúra zatiaľ vydala odporúčanie pre použitie bamlanivimabu, no aktuálne ho analyzuje v procese priebežného hodnotenia (rolling review), ktoré štandardne predchádza registrácii.

Rezort zdravotníctva zabezpečuje dostupnosť aj ďalších monoklonálnych protilátok, pri ktorých sa Slovensko zapojilo do spoločného obstarávania cez Európsku komisiu. Ide o kombináciu liečiv bamlanivimab a etesevimab, kde sa registrácia očakáva v mesiaci jún alebo júl. Tiež kombináciu protilátok pod názvom REGN -COV -2, ktorá kombinuje liečivá casirivimab a imdevimab. Pre túto kombináciu sa registrácia očakáva na jeseň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies