Liečba hemofílie sa na Slovensku zlepšila

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 18:42 • 2 min
Liečba hemofílie sa na Slovensku zlepšila

BRATISLAVA - Liečba hemofílie sa na Slovensku zlepšila. Informovala o tom vedúca Národného hemofilického centra Angelika Bátorová.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla, úroveň liečby u nás v súčasnosti dosahuje 6,5 jednotky na obyvateľa za rok. Začiatkom 90. rokov sme však boli na úrovni jednej až dvoch jednotiek na obyvateľa ročne.

 

Úroveň liečby hemofílie sa posudzuje podľa množstva jednotiek koncentrátov koagulačného faktora VIII, prepočítaného na jedného obyvateľa krajiny, ktoré sa ročne spotrebuje. Lieky vyrobené z plazmy alebo rekombinantnými technikami sa dovážajú zo zahraničia a musia spĺňať veľmi prísne kritériá účinnosti, ale aj bezpečnosti pred prípadným prenosom akýchkoľvek chorôb. Koncentráty koagulačného faktora VIII alebo IX sa pri hemofílii používajú na liečbu krvácania, na preventívnu liečbu a tiež na krytie operácií a pooperačného hojenia, ktoré by bez liekov neboli u hemofilikov možné. 

 

Hemofília je nevyliečiteľné dedičné ochorenie, ktoré spôsobuje zlú zrážavosť krvi, v dôsledku čoho pacient trpí nadmerným krvácaním. Ochorením až na pár výnimiek trpia iba muži. Ženy sú prenášačkami tejto choroby, ktorej pôvodcom je defektný gén. To znamená, že syn prenášačky tohto génu a zdravého muža sa môže stať hemofilikom, dcéra takéhoto páru je potom ďalšou prenášačkou chorého génu. Prvé prejavy hemofílie u detí bývajú spojené často s neobvyklým výskytom podliatin. Najčastejšie a závažné sú potom krvácania do svalov a kĺbov. Bez liečby tieto krvácania rýchlo spôsobujú invalidizujúce poškodenie kĺbov. Liečba a prevencia krvácania pri hemofílii spočíva v podávaní koncentrátu koagulačného faktora do žily, ktoré musia pacienti podstupovať celý život. Na Slovensku aktuálne evidujú približne dvetisíc pacientov s vrodenými krvácavými chorobami, z čoho 586 je hemofilikov, 590 trpí von Willebrandovou chorobou, 670 vrodeným defektom faktora VII a zvyšok sú pacienti so vzácnou alebo zriedkavou vrodenou poruchou zrážania krvi. 

 

Úroveň liečby hemofílie vo vybraných krajinách (v jednotkách na obyvateľa ročne): 
Švédsko - 10,0 
Nemecko - 7,5 
Veľká Británia - 7,5 
Maďarsko - 7,2 
Slovensko - 6,5 
Švajčiarsko - 4,8 
Portugalsko - 4,0 
Česká republika - 4,0 
Poľsko - 3,8 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies